Alt-J en The Incredible String hippies

2015-02-14 15.31.36Vroeger, in de bloeitijd van de hippies, had je de Incredible String Band. Prachtige creatieve en akoestische muziek. Tegenwoordig zou je dat genre Indie Rock noemen. Hun nummer Painting Box (https://www.youtube.com/watch?v=UoQ3tmohEX4) past helemaal in dit moderne, wat experimentele muzikale zwerftochtgenre. In alternatieve kringen, die toen nog leuk waren, was de Incredible String Band een toonaangevend gezelschap.

In het verloop van de jaren zeventig verdween de band uit het zicht, zoals een fresco in een kerk uit het zicht raakt als er iets overheen geschilderd wordt. Maar het zijn de bands van onze tijd die het fresco weer zichtbaar maken. Het nummer ‘Warm foothills’ bijvoorbeeld van het minstens even creatieve viertal Alt-J.

Het nummer herinnert me om de een of andere reden erg aan de dagen van destijds. En ik verwonder me over de sfeerovereenkomst van de nummers. The Incredible String Band zou in ons tijdbestel nog steeds een band zijn die qua opvatting en lay out vooruit zou lopen. Maar dan wel een paar meter achter Alt-J. Wat een prachtige albums maakt deze band. Melodieus maar toch grensverkennend en –verleggend. Warm foothills is behalve mooi ook zeer oorspronkelijk. De afwisseling van de mannen- en vrouwenstem, bijna per woord, is voor mijn gevoel splinternieuw maar bovendien klinkt het zeer natuurlijk. Als dit soort bands bestaan, is er nog toekomst voor de popmuziek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s