Youp en het oude zeer van ‘Roosje’ Vonk en Arend Jan Boekestijn

2015-01-01 12.54.23Ik moest vandaag wel even lachen om een uitwisseling van meningen op Twitter over Youp van ’t Hek. Roos Vonk, Harry Evers en Arend Jan Boekestijn waren even vals over hem aan het doen. Volgens Roos Vonk, hoogleraar en ex-voorzitter van Wakker Dier, zou Youp alleen maar dat bevestigen wat er al leeft. ‘Je moet niet alleen bevestigen, maar ook mensen aan ’t denken zetten.’ Ene Harry Evers, nee niet de oorlogsmisdadiger, deed ook een duit in het zakje. Harry is fan van Pim Fortuyn en heeft ‘moeite met de invloed van allochtonen’. Maar het gemopper werd aangezwengeld door Arend Jan Boekestijn. ‘Zou er nog iemand zijn die vrijwillig naar Youp kijkt?’ twitterde hij. De anderen reageerden daarop.

We hebben hier duidelijk te maken met een gezelschap dat geen fan is van Van ’t Hek. En dat mag natuurlijk. Daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen. Dat het allemaal een beetje in de sfeer wordt getrokken van ‘die Youp is een oude zeurpiet geworden’ is weliswaar ordinaire roddel, maar dit type roddel is in media bon ton geworden de laatste decennia, ook in intellectuele kringen. Bovendien deelt Youp uit en dan moet je ook kunnen incasseren.

Maar waarom moest ik nu lachen om de uitwisseling? Eigenlijk vooral om Arend Jan Boekestijn en Roos Vonk. Youp heeft deze twee criticasters in zijn artikelen hard aangepakt. Roos Vonk noemt hij steevast in een adem met wetenschapsvervalser Diederik Stapel. Op zijn ‘youp’s’ noemt hij haar Roosje Vonk. Waar gaat dit op terug? Voor het gemak even een Wikipedia citaat:

 

‘In augustus 2011 bracht Vonk samen met twee collega’s van de Universiteit van Tilburg, Marcel Zeelenberg en Diederik Stapel, een persbericht uit waarin zij op grond van een onderzoek concludeerden dat vleeseters asocialer en egoïstischer zouden zijn dan niet-vleeseters.[7][8] Enkele weken later bood Vonk excuses aan voor het onderzoek,[9] nadat was gebleken dat er door Stapel gebruik was gemaakt van gefingeerde gegevens.[10] Nadien stelde de Radboud Universiteit Nijmegen een onderzoek in naar de rol van Vonk in deze affaire.[11]

Op 22 november 2011 berispte de Universiteit haar. Hoewel ze zich naar het oordeel van de universiteit niet schuldig had gemaakt aan fraude, had zij wel voorbarig conclusies verbonden aan data die ze niet zelf verzameld en gecontroleerd had in een onderzoek dat onvoldoende voldeed aan wetenschappelijke normen. Haar conclusies werden prematuur naar buiten gebracht in een persbericht van de universiteit. Het werd haar aangerekend met het uitbrengen van dat persbericht de wetenschap, de sociale psychologie en de Radboud Universiteit in diskrediet te hebben gebracht.[12]

In september 2013 werd zij opnieuw bekritiseerd door het universiteitsbestuur omdat zij minister Kamp schoffeerde.’

 

Hoe ging dat?

 

Roos Vonk had getwitterd dat ze sjagrijnig was vanwege Kamp: ‘Ik ben zo chagrijnig door AH,heb zin om dat uitgestreken smoelwerk van Kamp op z’n bek te slaan. We worden verneukt! #rtlnieuws #schaliegas

 

Youp reageerde in zijn column: ‘Agressief landje worden we. Hoogleraar Roosje Vonk had zin om dat uitgestreken smoelwerk van minister Henk Kamp op zijn bek te slaan en twitterde dit naar haar volgers. Kamp zat op dat moment op de televisie een potje rechts te jokkebrokken over schaliegas. Het is een opmerkelijke tekst voor een meisje dat ooit met onze nationale duimzuiger Diederik Stapel „wetenschappelijk” wilde aantonen dat vleeseters hufteriger zijn dan niet-vleeseters. U begrijpt dat Roosje van de worteltjes en de sla is. Daarom wilde ze ook die uitslag. Ze moet nu over haar hooligan-tweet tekst en uitleg geven aan haar bazen van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Ik denk dat die haar aanraden om niet te zuipen als ze achter haar laptop haar meninkjes zit te verkondigen. Of eerst een goede bodem leggen met een flinke steak of een stevig karbonaadje. Dat scheelt de helft.’

 

Tot zover Youp. Hoe ging het verder? Dat is interessanter. Welnu, NRC plaatste kort daarna een bericht van persvoorwoordvoerder Gerritsen van de Radboud Universiteit:

 

‘Universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen laat het volgende aan nrc.nl weten:

Vandaag hebben Gerard Meijer, voorzitter college van bestuur, en Bas Kortmann, rector magnificus, een gesprek gevoerd met professor Roos Vonk naar aanleiding van het twitterbericht dat zij 26 augustus 2013 verstuurde over schaliegas. Ze hebben haar duidelijk gemaakt dat een dergelijk bericht ongepast is, zeker voor een hoogleraar. Dat heeft zij ook begrepen. Over de inhoud van het gesprek worden verder geen mededelingen gedaan.’

De zin die er voor mij uitsprong is: ‘dat heeft zij ook begrepen’. Vonk vond zelf kennelijk ook dat haar uitspraak te ver ging. En dan zou je weer flauw kunnen doen. Moeten we bijvoorbeeld concluderen dat de expert op het gebied van ‘emotionele incontinentie’ zelf even last had van dit verschijnsel? Eigenlijk wordt ze er leuker van wanneer het antwoord ‘ja’ zou zijn. We zijn allemaal maar mensen, toch?

 

In zijn column schrijft Youp nog regelmatig over de uitglijders van Roos. Hij doet dat ongenuanceerd en kleinerend. Want dat past bij hem en dat vinden velen van ons leuk. Niets mee aan de hand. Zoals er ook niets mee aan de hand is dat Roos Vonk af en toe teveel door haar enthousiasme en emotie wordt meegesleept. Waardoor ze niet kritisch genoeg is op wetenschappelijke gegevens. En waardoor ze er af en toe iets uitgooit dat ze later moet terugnemen. Dat is toch niet erg. Dat hoef je toch niet te verbergen. Lach mee om de grappen van Youp daarover; ga er niet schijnbaar objectief zuur over doen. Je werk wordt er niet minder om. Ze is namelijk echt wel goed op haar vakgebied.

 

Het zuur van Arend Jan Boekestijn komt van dieper. Weten we nog wat er gebeurde met het toenmalige Tweede Kamerlid van de VVD omdat hij informatie lekte uit een vertrouwelijk gesprek met de koningin. Youp schreef daarover:

 

‘Die Arend-Jan Boekestijn vind ik wel een vrolijk soort corpsbal. Zo’n type dat ze op de hockeyclub elke zondagmiddag als laatste het clubhuis uit moeten dweilen. Maakt niet uit of hij gewonnen of verloren heeft.

Hij maakt altijd van die vrolijke uitglijers. Zo twitterde hij een keer spleetogen in plaats van Chinezen. Hij bood onmiddellijk zijn excuses aan, maar je zag dat hij dat niet meende. Hij deed dat omdat het moest van de partij, maar in zijn ogen zag je dat hij het ophef om niks vond. In zijn periferie wordt een Chinees altijd een spleetoog genoemd. Dat is kakkersjargon pur sang.

Daarna ging hij op zijn chique gezicht omdat hij Rutte een gebrek aan ideeën verweet. Hij zei dat op een moment dat hij niet wist dat het gesprek werd opgenomen. Weer bood hij zijn excuses aan en weer zag je dat het moest. Hij loog dat hij het niet zo bedoeld had. Natuurlijk had hij het wel zo bedoeld en hij had ook groot gelijk. Die saaie Rutte heeft geen ideeën.

En nu is hij definitief gestruikeld omdat hij uit het paleis geklapt heeft. De afspraak was dat onze Kamerleden niks mochten zeggen en hij had zich daar aan moeten houden. Anders moet je niet meegaan. Interessant dat een overgroot deel van ons parlement akkoord gaat met deze middeleeuwse regel.’

 

Dat doet pijn. En dan is het niet vreemd dat je bij een oudejaarsconference niet zo blij bent met Youp en op twitter aan je 25 794 volgelingen badinerend vraagt of iemand nog vrijwillig naar Youp kijkt. En ook de kritiek van Roos Vonk wordt begrijpelijker. Die komt ook uit pijn voort. Haar feedback (‘Je moet niet alleen maar bevestigen maar ook mensen aan het denken zetten’) is namelijk niet direct het eerste wat in je opkomt als je aan Youp denkt.

We zien hier dus oud zeer, waarbij Harry Evers, Pim Fortuynfan, graag aansluit. Toen Fortuyn nog leefde, pakte Youp hem op de hem zo typerende wijze aan. Lees deze column van voor de dood van Pim Fortuyn maar eens: http://forum.fok.nl/topic/75834.

 

Het geeft allemaal niets. Oud zuur mag, zolang je maar niet net doet alsof je objectief bezig bent. En trouwens: wie is objectief?

 

Overigens waren de meningen over Youp op twitter zeer gevarieerd. Het liep uiteen van geweldig tot waardeloos. Zoals altijd. Je hebt mensen die je goed vinden en mensen die je niet goed vinden. Ik zelf ken Youp van ’t Hek al decennia als cabaretier (niet persoonlijk natuurlijk). Dat maakt hem enigszins voorspelbaar, maar ik moet toch altijd wel een paar keer erg om hem lachen. Dus laat ik liever een vakman en collega over hem aan het woord. Jochem Myer mag rustig zo gekwalificeerd worden. Wat twitterde hij? ‘Youp laat even zien waarom hij bij oudejaarsconferences op eenzame hoogte staat.’

De kijkcijfers maakten ook iets duidelijk. Bijna 2,5 miljoen mensen kozen er vrijwillig voor om naar Youp te kijken. Da’s vrij veel.

 

Bert Overbeek twittert op Goeroetweets. Zijn site vind je hier: http://www.pitchersupport,jimdo.com

Advertenties

Een gedachte over “Youp en het oude zeer van ‘Roosje’ Vonk en Arend Jan Boekestijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s