Jeremy Irons flonkert in ‘Night train to Lisbon’

2014-05-21 20.59.52Jeremy Irons heeft de mooiste stem van alle acteurs. In de film ‘Night train to Lisbon’ dringt hij binnen in iedere vezel van de cinemabezoeker. Irons speelt in de film een oude man die geraakt wordt door het boek van een schrijver, waarvan hij alles wil weten. Hij volgt het spoor van het leven van de schrijver en komt zijn oude vrienden tegen.

Het is het soort film dat veel mensen aan de kant leggen vanwege zijn traagheid. De man die Irons speelt zegt ergens dat zijn vrouw hem heeft verlaten omdat hij saai is. Niet spannend. Zo heeft hij niets met dansen. Hij is een denker die temidden van de mensen in zijn omgeving in zijn gedachten verdwaald is. Zijn aantrekkelijkheid ligt verboren in zijn zoektocht. En uiteraard is er een vrouw die hem er in ziet.

De film ‘Night train to Lisbon’ brengt levens in kaart en laat dingen zien die in de moderne tijd met al zijn sociale media en razende tempo verloren lijken. De rolprent heeft een haast meditatieve sfeer. Je wordt er rustig van en ik verlangde van tijd tot tijd dat ik mee mocht in die wereld waar alle gekte van onze tijd afwezig leek.

De hoofdpersoon, een geweldige rol van Irons, vergeet alles. Ook zijn baan. Zijn passie voert hem naar antwoorden en levens die hem vervullen. Juist het grote belang van dingen die niets te maken hebben met heden en werk is de kracht van de film. In onze wereld die van de mens een economische schroef lijkt te willen maken, zoekt een oude man naar de oorsprong van denkbeelden die hem volkomen in beslag nemen.

En de rest moet je vooral zelf bekijken.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s