Aanloop naar de eerste wereldoorlog; BBC maakt prachtige serie!

2014-05-11 13.14.13Om een fenomeen als oorlog te begrijpen moet je iets begrijpen van strategie. En daarover lezen is vaak saai. Dus kan je beter een film of een serie pakken. Series als Borgen hebben laten zien dat voor politieke intriges een publiek is; mits je het goed verpakt. Voor iemand die er meer mee wil dan zich laten ontspannen, biedt zo’n serie de juiste invalshoeken om dingen te leren over strategie.Dat geldt nog meer voor de BBC-serie 37 days. De ondertitel van de film luidt ‘Aftellen tot WO 1’. De serie laat zien hoe Europa voor de eerste keer in de 20e eeuw in oorlog verwikkeld raakte. Ik had daar vroeger op school over geleerd, maar wist er eigenlijk het fijne niet van.

Want hoe ging het? In Sarajewo schoot een Bosnische onafhankelijkheidsstrijder de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw dood. Oostenrijk, toen nog Oostenrijk-Hongarije, gaf Servie daarvan de schuld, aangemoedigd door keizer Wilhelm II van Duitsland.

Bondgenoot Rusland van Servie stonden onmiddellijk paraat om hun steun te bieden. En in de 37 dagen onderweg naar de eerste wereldoorlog worden de Europese landen een voor een betrokken in het verhaal. Frankrijk als bondgenoot van Rusland. Engeland vanwege vriendschapsbetrekkingen met Frankrijk en Rusland. En het kleine Belgie, dat als een doorreisroute wordt beschouwd door de doelgerichte Duitse topmilitair Molke, die Frankrijk wil binnen vallen.

In de serie 37 days zet de BBC op een prachtige en inzichtelijke wijze uiteen hoe het kon gebeuren dat de vrede die in Europa heerste door expansiedrift en schending van afspraken uit de hand liep. Je ziet in een kostuumfilm-achtige enthourage hoe het mis kon gaan.

En het is een les voor het huidige Europa. We realiseren ons wel eens te weinig dat het verenigde Europa een belangrijke waarborg kan zijn voor vrede in onze regio’s. Alleen daarom al is het goed om nog eens terug te kijken naar 100 jaar geleden. Vooral nu het rommelt rondom Oekraine.

Gezond verstand in Duitsland maar ook de andere landen van Europa, had van 1914 tot 1918 talloze levens kunnen redden. Wie wil begrijpen waarom mensen in topposities tegen de wil van het volk in een oorlog kunnen ontketenen, moet de serie 37 days zeker gaan bekijken.  En je leert zeker iets over strategie.

(De foto is gemaakt bij Huis Doorn waar kaiser Wilhelm II een groot deel van zijn leven heeft moeten verblijven.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s