Beatrice de Graaf ergert seculiere fundi’s

naamloosTjonge, wat had een deel van  VPRO-kijkend Nederland gisterenavond moeite met  studiogast Beatrice de Graaf. Drie uur lang werd er een kruik met onvervalst Hollands gal over de gedreven hoogleraar uitgestort. Abdelkader Benali legde de link met religie, en ik volgde hem wel. ‘De haat van seculiere fundi’s tegen de zgn CU-christenen is groter dan tegen moslims. Autochtonen onder elkaar.’

Dit land is kennelijk nog steeds niet bevrijd van zijn kerkelijke verleden. Mensen die kerkelijk zijn opgevoed en het geloof hebben losgelaten, kunnen niet open kijken naar anderen die nog wel een christelijke geloofsovertuiging hebben. En dan maar babbelen over democratische waarden.

Het geloof van Beatrice de Graaf doortrok de soms smakeloze kritiek van twitteraars. Beetje haar eigen schuld, want ze was niet wars van het waarschuwende vingertje, en haar geloofsovertuiging werd al vroeg benoemd. Omdat ze ook in het bezit is van de ‘r’ en de ‘t’ uit het bible-belt-nederlands kon je wachten op de groep die daar allergisch voor is.

Wat jammer was voor die groep, was dat Beatrice de Graaf een aantal interessante fragmenten liet zien en daar ook interessante commentaren bij had, die ze in hoog tempo en met allerlei zijstapjes wegtapte. Interviewer Wilfred de Jong deed wat hij altijd doet: de gast tonen in wie hij of zij is. De andere helft van ons land vond dat plezierig.

Het gaat de Jong niet om zichzelf, het gaat hem om zijn gasten. Op Twitter riepen de anti-christelijken De Jong toe dat hij het haar moeilijk moest maken. Hij moest haar vragen of ze in evolutie geloofde. En hij moest haar onderbreken. Gekruisigd moest ze want haar spraakwaterval was –volgens de twitteraars-  om gek van te worden. Maar de Jong liet De Graaf praten. Over de oorlog, over terroristen, over beelden van Jules Deelder in het Berlijn van 1980 en over Putten.

Als je daar niet naar kunt luisteren, omdat iemand niet jouw overtuiging deelt, dan is dat jammer voor je. Daar erger ik me dan aan. Ik heb altijd een hekel gehad aan vooringenomen christelijk gedrag over wetenschappers en net zo goed heb ik een hekel aan vooringenomen gedrag over christenen met een wetenschapssausje.

Ik begrijp wel dat het heel humoristisch is om zo’n Beatrice de Graaf tweetend ten tonele te voeren in een latex pakje, of haar te verwijten dat ze geen seks heeft, maar wat heeft dat in ’s hemelsnaam te maken met de dingen die ze vertelde? En je kan je in die dingen bovendien lelijk vergissen, want wie weet heeft ze meer seks dan jij. Ook de christelijke wereld heeft zich hier geëvolueerd.

Dezelfde mensen die van der Gijp verwijten dat hij homo’s tot zelfmoord drijft, omdat hij hardop zegt dat ze meer voorkomen in het kappersvak dan in de voetballerij, storten een bak zeer beledigend braaksel uit over Beatrice de Graaf, alleen maar omdat ze zich christelijk gedraagt. En dan heet het ineens humor.

Zelf twitterde ik aan het einde van de uitzending: ‘Zeer informatief, deze zomergasten, ik neem de betweterige bible belt toon voor lief. Ze boeit. Minder zelfvoldaan zou haar helpen.’ En dat is ook wat ik ervan vond. Ze was teveel en te lang aan het woord. Legt geen accenten. Waardoor je aan het einde van de avond je afvroeg waar het nu allemaal over heeft gegaan. Dat heeft echt te maken met haar neiging om in hoog tempo veel te vertellen. Toch was de uitzending boeiend, en vind ik de Jong verreweg de beste interviewer die het programma de laatste jaren heeft gehad.

Advertenties

Een gedachte over “Beatrice de Graaf ergert seculiere fundi’s

 1. Wie is Beatrice de Graaf eigenlijk en voor wie werkt zij?

  HET CENTRUM VOOR TERRORISME EN CONTRATERRORISME
  Auteurs: Paul Moussault en Jan Lust
  Honderden bedrijven en instituten, duizenden personen, houden zich bezig met het fenomeen terrorisme. Wie zijn eigenlijk die zelfbenoemde en zo bejubelde terrorisme-experts? Onder deze experts bevinden zich rechtsgeoriënteerde journalisten, politieke analisten, voormalige medewerkers van de militaire en politieke inlichtingendiensten, ultraconservatieve academici, et cetera.
  Sommige hebben direct financieel belang bij het in stand houden van een klimaat van terrorismedreiging. Met behulp van hun gesponsorde organisaties bezoeken deze deskundigen elkanders conferenties en seminars, schrijven recensies en inleidingen voor boeken van collega’s en citeren elkaar veelvuldig. Door dit wederzijdse ondersteuningsnetwerk presenteren ze hun feiten als waarheid en hun aannames en meningen als algemeen geldend.
  Dit Vlugschrift is een tour d’horizon langs het nationale rariteitenkabinet van terrorisme-experts. Het beperkt zich tot slechts enkele personen, de vileinste onder de clowns in het antiterrorismecircus, waarvan de malicieuze wetenschappelijke pretenties, prestaties en bezigheden wel het meest abject te noemen zijn. Een blik achter de schermen van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme.
  ISBN 9789067282550 NUR 697 184 pagina’s EUR 15,00
  PAPIEREN TIJGER • POSTBUS 2599 • 4800 CN BREDA • http://www.papierentijger.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s