Van der Gijp stigmatiseert geen homo’s

???????????????????????????????Wie iets over homo’s zegt, kan uit een bepaalde hoek een heftige reactie verwachten. Dat overkwam Dick Swaab in de jaren tachtig, en René van der Gijp in 2013. In de week van de Gay Pride zei van der Gijp…ja, wat zei hij eigenlijk precies? Hij zei in feite dat het vak voetballer minder aantrekkingskracht heeft op homo’s dan het kappersvak. Hij zei dat in een uitzending van VI, een uiterst populair voetbalprogramma met veel tevreden kijkers.

In VI zitten mensen die het leuk vinden om een mening te geven. Daar houden Nederlanders van, en zeker Nederlandse mannen houden van het geven van hun mening, bij voorkeur zonder naar de mening van een ander te luisteren. Het programma heeft een hoge amusementswaarde, vooral omdat het niet pretentieus is en de gebruikelijke wichtigmacherei van andere programma’s niet nodig heeft.

Deskundig over voetbal zijn de mannen die aan tafel zitten allemaal. En ze hebben daar ook interessante zienswijzes op. Daartussendoor maken ze grappen, en uiten ze ook meningen die te maken hebben met andere onderwerpen. Die meningen zijn primair en niet altijd doordacht en kijkers van het programma weten dat ook: hier zitten een paar gasten lekker ongenuanceerd met elkaar te babbelen.

Ze vliegen elkaar regelmatig in de haren, waaruit blijkt dat VI een authentiek programma is. Je kan je ergeren aan Derksen, van der Gijp, Genee of Hans Kraay  Jr, maar ze zijn wie ze zijn en ze nemen geen blad voor de mond. En daarmee onderscheiden ze zich in een wereld waarin leuk overkomen belangrijker is dan echt zijn.

Ik schets deze context bewust. De kijker is niet gek. Die weet echt wel welk gewicht hij moet toekennen aan de woorden van de mannen aan tafel. Dus als René van der Gijp zegt dat hij vindt dat homo’s zich meer aangetrokken voelen tot het kappersvak dan tot het voetbalvak, is dat dat een reden om er massaal over heen te vallen? Heeft van der Gijp daarmee gezegd dat homo’s niet ‘thuis horen’ in het voetbal?

Dat heeft hij volgens mij niet gezegd. In de storm die opstak na zijn televisieoptreden werd van der Gijp ondermeer verweten dat hij homo’s stigmatiseerde, en dat hij verantwoordelijk zou zijn voor de zelfmoord van een homo. Dat is, excusez-le-mot, absolute hysterie. Ik vind het prima om iemand te bestrijden of er van langs te geven als hij iets stoms zegt, maar doe het wel feitelijk en verdraai iemands woorden niet. van der Gijp’s opmerking is in al zijn onhandigheid niet stigmatiserend voor homo’s, tenzij je wilt dat hij stigmatiserend is.

In dit soort zaken is het heel belangrijk wat iemand heeft bedoeld. Met een zinnetje als ‘Bij mij mag iedereen zijn eigen leventje leiden’ heeft van der Gijp toegelicht dat hij het verder prima vindt als wie dan ook aan voetbal doet. Daar ging het wat hem betreft niet om. Dat moeten we dan serieus nemen, en dan moet je niet, zoals een telg uit de familie van Oorschot, Van Gijp in het NRC uit gaan maken voor PVV-er, of voor iemand die nog niet tot tien kan tellen, en die de diepte van zijn eigen homofobie en homohaat niet zou doorzien.

Dát is pas griezelig. Dat is denken dat iemand achterlijk is. En eerlijk gezegd vind ik dat de grondtoon van al die hysterie: denken dat anderen het niet helemaal begrijpen.  De arme kijker wordt op het VI-podium geconfronteerd met mensen die homo’s stigmatiseren, en diezelfde kijker is zo onmondig en onvolwassen dat hij zijn eigen mening niet kan vormen.  Dat is het beeld. Komop mensen, Nederland kent van der Gijp, en het merendeel van de mensen heeft hartelijk gelachen om zijn uitspraak. En neem van mij maar aan dat daar talloze homo’s tussen zaten.

Maar de enge hysterie die mensen als van Oorschot of mevrouw Blankenstein beheersen, dat is veel gevaarlijker. Zij zetten het beeld neer van de homo’s, van wie je geen grapje mag maken. Uit de kast komen is een moeilijk proces. Ik heb regelmatig mensen gecoacht die in zo’n proces zaten, en dat is geen grappetje. Daar zit veel pijn.

Maar dat geeft niemand het recht om iemand de zelfdoding van een ander aan te wrijven, of homohaat te verwijten. Terwijl hij alleen maar vaststelt –later bevestigd door een onderzoek van Maurice de Hond- dat homo’s zich meer tot het kappersvak aangetrokken voelen als tot het voetbalvak.

Wel goed luisteren, dus, volgende keer. En ophouden met positieve discriminatie. Hetero en homo is volmaakt onbelangrijk. Het gaat erom of we mensen zijn. Klaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s