‘Alles is familie’ is verrukkelijke cinema!

naamloosIk zag afgelopen zondag in de Utrechtse Voorstraat ‘Alles is familie’. En dat is een aanrader, alleen al vanwege het span acteurs dat onder leiding van regisseur Joram Lürsen het scenario van Kim van Kooten inkleurt. Kim doet trouwens zelf ook mee, een minirolletje, en ze spat van het scherm. Prachtige vrouw, een genot om naar te kijken. Hoezo kunnen vrouwen niet mooier worden als ze ouder worden?

Haar vader Kees komt ook nog even opdagen, acteert als in zijn beste dagen, en geeft Willeke Alberti een opdonder bij de verkoop van een auto voor gehandicapten. Zo’n ding dat Mr Bean uit de bocht rijdt in zijn slapstick films.

‘Alles is familie’ is de zoveelste film die laat zien dat we –ondanks de beperkte budgetten- in Nederland nauwelijks onderdoen voor buitenlandse films. Ik heb dat al eerder geschreven, maar de emoties die deze film oproept dwingen me om het te herhalen.

Uiteraard is de aanwezigheid van Carice van Houten voldoende reden om een film boven de middelmaat uit te tillen, maar ik wek zo langzamerhand het idee dat ik niet objectief meer ben als het over Van Houten gaat. Dus wordt dit geen lofzang op haar. Al is daar alle reden toe, want ze acteert weer grenzeloos goed.

Het is bij Van Houten een beetje zoals bij de voetbalclub Barcelona. Telkens weer krikt ze het verwachtingspatroon verder op, en telkens weer lost ze die verwachtingen met verve in. Het enige dat ik nog zeg is dat alleen haar spel al voldoende is om de film te gaan zien. Maar er is meer. Er is veel meer.

Het verhaal is zoals dat in komedies hoort: niet al te ingewikkeld. Een eenvoudige verhaallijn waarin veel kluchtige hindernissen zitten staat garant voor een lekker avondje bios. We worden verwend. De film duurt lang en verveelt niet. Het zwakke zaad van een gladde muzikant slaagt er niet in zijn vriendin zwanger te maken. Maar dat is geen type dat gaat zitten wachten. Er moet zaad komen.

De verhaallijn slingert  door een landschap van topacteurs op aantrekkelijke wijze naar de ontknoping, die plaatsvindt op een feestje. Eenmaal daar aangekomen heeft de kijker gelachen en gehuild. Er wordt niet geschmierd; veel is ontroerend. Kortom: wie zin heeft in een leuke film met deze feestdagen, moet absoluut ‘Alles is familie’ gaan zien.

http://allesisfamilie.nl/

(Ik ben er vanuit gegaan dat de foto rechtenvrij is. Mocht dit niet zo zijn, dan verneem ik het graag en zal hem onmiddellijk van deze niet commerciële blog afhalen.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s