Spiritualiteit op je werkplek, kan dat? (Workshop)

Wat mij in organisatieland opvalt, is de enorme spiritualiteit die je links en rechts hoort en ziet. Het heeft mij diep verwonderd hoeveel mensen in alle lagen (ja, ook in de top) van organisaties zich bezig houden met spiritualiteit. Ik ben er het laatste jaar meer en meer naar gaan vragen, en heel vaak was het antwoord dat mensen inderdaad spiritueel geïnspireerd werden.

Iemand uit de top van organisaties wees mij op een groepje ‘heksen’ in Nederland. Hoogopgeleide mensen die met elkaar af en toe een informele bijeenkomst hebben, waarbij zij met veel plezier hun spirituele ideeën delen. Maar het blijft allemaal een beetje verborgen. ‘Waarom?’ vroeg ik een paar toppers en medewerkers.

Het antwoord is eensluidend: mensen zijn bang niet serieus genomen te worden als ze er voor uitkomen. Kennelijk bestaat het idee dat mensen die ergens in geloven, nooit zo slim kunnen zijn als mensen die nergens in geloven. Dit idee zie je ook in de wetenschap terug. Bij gerespecteerde mensen als Richard Dawkins, Swaab en Stephen Hawking.

Spiritualiteit lijkt ondergronds te gaan in organisaties, terwijl ze vaak verklaart waarom iemand zijn werk met zoveel passie doet. Passie wordt vaak geprezen als een goede eigenschap, maar meestal wordt niet gevraagd waar ze vandaan komt. Niet zelden blijkt er spirituele gedrevenheid achter te zitten.

Mensen prijzen Steve Jobs. Maar zouden ze dat ook hebben gedaan als ze hem ontmoet hadden toen hij in zijn boeddhistische ‘soepjurk’ rond liep? De rationalisten onder ons niet. Ook Jobs werd spiritueel ´gevoed´. En om er maar eens voor uit te komen: ik ook. Naast mijn psychologische, organisatiekundige en wetenschappelijke studies ‘grasduin’ ik al 40 jaar rond in de wereld van het spirituele. Ook ik heb vaak de neiging gehad om dat niet te benoemen.

Ik ga het wel doen. En in juni organiseer ik er een workshop over. Voor alle lagen van organisaties. De vragen die aan bod komen zijn: waar haal jij je inspiratie vandaan? Wat voed je spiritueel, hoe werkt dat uit in je werk en wil/durf je er voor uit te komen? En wat kan spiritualiteit betekenen voor organisaties en samenleving?

Naar elkaar luisteren en ideeën delen zullen centraal staan. Iedere deelnemer krijgt ruim de gelegenheid om zich te uiten. De data zullen zijn van juni tot en met november, in overleg met de deelnemers. De prijs zal 175euro bedragen (hier komen BTW en verblijfskosten bij). Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar pitcher.support@hetnet.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s