Liesbeth Lagemaat bedrijft magie in haar nieuwe bundel

Ze zal één van de weinige dichteressen in de wereld zijn, die het zich kan permitteren om overvloedig te zijn met taal. Bij de meesten werkt dat niet, of zie je de kracht na verloop van regels uit de taal vloeien. Liesbeth Lagemaat kan zich echter rustig laten gaan. En dat doet ze dan ook in haar nieuwe bundel ‘Het uur van de pad’

In Lagemaat’s bundel draait het niet om de i pad; ze laat de ‘i’ weg en dan houd je het amfibie over.  Grappig dat ‘Het uur van de pad’ verschijnt op het moment dat Apple zijn 3e i pad lanceert. Op dat ding zijn boeken beter te lezen, beweert de computergigant, maar ik raad u aan om het boek gewoon in de winkel te kopen. Alleen het paddenoog vanaf de cover nodigt daar al toe uit.

De bundel, die afgelopen donderdag bij uitgeverij De Wereldbibliotheek werd gepresenteerd, laat opnieuw het talent zien van de dichteres uit Wijk bij Duurstede. De relatie tussen Liesbeth Lagemaat en woorden is te vergelijken met die tussen Casanova en zijn minnaressen.  Ze gebruikt ze op talloze manieren, soms teder, soms stevig, maar altijd staat ze er zelf tussen als degene die de lakens uitdeelt.

Niet moeilijk om voorbeelden te plukken uit de behekste boomgaard van mevrouw Lagemaat. Ze is een soort woordenheks. Ze bedrijft magie met taal. Als een vaardig alchemist mengt ze allerlei beelden en werkelijkheden door elkaar. Van cijfers breken stukken af, er is een draailier van zilveren kelen, lucht van vloeibaar glas en vingers zijn geknot.

Het ritme is perfect in orde. Zoals in dit fragment.

‘In het modderpaleis van de pad, in het vunskleie drekdrekdrek brakgroene druipslik drupdrupdrup grondsop , aardsoep, int torentje bussenkruit van de pad.’

Het gemak waarmee Lagemaat door klanken gaat, is jaloersmakend. Zelfs klankkoning Dylan Thomas zou op kijken, als hij haar aan de gang hoort. De stemmen in haar bundel hakken, strelen, stamelen, mompelen en schreeuwen. Ze zet de grammaticale wetten naar haar hand met een zelfbewustzijn, een vanzelfsprekendheid, dat je onmiddellijk gelooft  dat we het al die jaren niet goed hebben gedaan.

Liesbeth beweegt in ‘Het uur van de pad’ alsof ze zich door een huis beweegt. Ze timmert, vrijt, werpt en maakt zich op met woorden. Daarbij is ze een geweldige voordrachtskunstenaar. Wie open staat voor de mogelijkheden van taal en zich graag laat betoveren door iemand die speelt met de poëtische wetten alsof ze een hocus pocus doos zijn, moet deze bundel gewoon lekker gaan kopen. Je geeft jezelf een geweldig cadeau en gaat door een wereld die je zal leren, dat magie echt bestaat.

Bert twittert op Goeroetweets.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s