Freek de Jonge kapotgetwitterd na conference; en what about Youp?

Over de nieuwjaarsconference van Freek de Jonge werd gisteren driftig getwitterd.  De reacties waren zeer uiteenlopend, maar uit de heftigheid van de reacties kan je opmaken dat De Jonge in ieder geval iets geraakt heeft. Hij liet dan ook weinig heel van heilige huisjes als PowNews, Geert Wilders, Pauw en Witteman en de indruk van Mark Rutte.

(Onderaan dit artikel lees je meer over de schrijver van dit artikel)

De Jonge brak –net als Youp van ’t Hek trouwens- een lans voor onderwerpen die met ‘links’ in verband worden gebracht. Ik noem er een paar.  De hypocrisie van een regering die een voetballer als Douglas nationaliseert, terwijl ze Mauro over de grens zet. De onverschilligheid over het milieu.  De ongevoelige manier waarop met kunst wordt omgegaan. De gijzeling van Nederland door Wilders, die onderzoeksgegevens negeert, gewoon maar wat roept, en dan de meute mee krijgt.

Als je dat soort zaken voor het voetlicht brengt, kan je reacties verwachten. Rechts reageerde dan ook onmiddellijk tijdens de voorstelling. Bert Brussen van Geen Stijl had lol om een aantal twintigers die tekeer gingen over de Jonge. Ze vonden hem ‘zuur’ en ‘schreeuwerig’.  Brussen zelf zei dat hij niets heeft met linkse moralisten. Misschien omdat hij zich als Volkskrant-columnist teveel in die wereld beweegt.

Tot zover de rechtse reacties die te verwachten zijn bij linkse cabaretiers. Als iemand een andere politieke opvatting heeft, dan krijgt hij al snel het verwijt dat hij geen ‘inhoud’ heeft. Zeker als hij ook nog je premier aanpakt.

Maar er waren ook andere reacties. Iemand merkte op dat De Jonge ‘niet meer wordt begrepen’. Ook viel het woord ‘generatiekloof’ verrassend vaak. De jonge generatie lijkt geen fan van de cabaretier, die in een oubollig en braaf Nederland ooit de weg vrijmaakte voor het soort cabaret, dat later verder ontwikkeld is door de Teeuwens en Maassens.

Luister maar eens naar schrijver James Worthy, die zo graag met zijn vader door een park sloft.  Hij noemde de Jonge meelijwekkend: ‘Een stervende bromvlieg op de vensterbank. Gespeelde verbolgenheid in een bezweet shirt’.  Nu zou Worthy het liefst een hele potentiële schoonvadergeneratie wissen, maar hij zal er toch nog even mee moeten leren leven dat ze er zijn.

Worthy wil iets anders, net als veel van zijn leeftijdsgenoten. En dat maakt hem interessant. Het wordt ook tijd dat de gevestigde BN-orde eens een paar klappen krijgt, en Worthy lijkt daar een uitverkoren stem voor te zijn binnen zijn generatie. Hij onderneemt tenminste wat; zoekt engagement. Hij blijft niet hangen in de flubberblubber van een generatie, die volgens de Jonge en van ’t Hek zwelgt in een consumptieve houding.

Freek zal intussen ook niet hartstochtelijk omarmd worden door ‘zijn’ linkse wereld. Zo zullen ze niet blij zijn met zijn cynische opmerking over het achterwerk van Groen Links-bolwerk Ineke van Gent. Links zelf mist al jaren krachtige debaters, en dit heeft vervelende gevolgen voor de sociale balans in ons land. Ons land kan maar moeilijk het evenwicht vinden tussen het gezond houden van zijn bedrijven en de ondernemersgeest enerzijds, en sociale eerlijkheid anderzijds.

De Jonge werkt in die zin als katalysator, meer nog dan Van ’t Hek die ongeveer dezelfde thema’s belangrijk vindt, maar door jongeren wat makkelijker geaccepteerd wordt omdat het zo’n gezellige kroegmuppet is. Deze twee cabaretiers verdedigen gedachtengoed van de jaren zestig generatie, dat ondergesneeuwd is. Ze verzetten zich tegen sociale ongelijkheid, verdedigen de waarde van kunst, vestigen de aandacht op het milieu, mopperen op de invloed van sociale media en bepleiten een gastvrije en hartelijke samenleving, die zich openstelt voor diversiteit.

Deze onderwerpen verzoenen met vrije ondernemersgeest en zorg voor bedrijven en de economie zou ons een stuk verder kunnen brengen. Maar juist deze onderwerpen zijn niet sexy voor veel jongeren die alleen nog maar willen luisteren naar flitsende grappige uitspraken. De Jonge en Van ’t Hek spreken hen niet aan. ‘Je moet baby boomers niet storen als ze hun eigen graf graven’ twitterde iemand over ze.

Sommige mensen zullen dat een gebrek aan respect vinden. De heren hebben hun sporen verdiend in het verleden. Oudere generaties zullen de conferences dan ook wel met enig sentiment hebben bekeken. Rebellie in sepia. Zij kennen de verdiensten van de mannen, die groot werden in een tijd waarin Hans Teeuwen en Theo Maassen nog last hadden van acné.

Respect moet je altijd weer opnieuw afdwingen. In het hier en nu. Was je de onontkoombare rebel van de 70’s en 80’s, dan ben je dat nog niet in 2012. Je moet dan erg oppassen. Je bent maar zo een oude lul, van wie mensen zich afvragen wat je eigenlijk staat te vertellen. En dat heeft echt niet met vaart te maken. Voor Freek de Jonge geldt misschien dat het tempo van de conference wel wat lager kan. Hij mag wat meer moduleren. Hij loopt iets te hard voor een 67-jarige, en dat gaat ten koste van zijn effect.

Niet iedereen volgt bijvoorbeeld wat hij in zijn tussenzinnen allemaal zegt. Een lichtvoetig voorbeeld is zijn spot over de liefde van zijn publiek voor woordspelingen. Bij De Jonge staat dat in een traditie. ‘U lacht om een domme woordspelingen, maar als we het over de echte dingen hebben, haakt u af’ lijkt hij te willen zeggen. Ook is het voor hem niet belangrijk dat de zaal voortdurend in een deuk ligt. Ik denk echter dat er een generatie is die dit helemaal niet volgt. En daarnaast is er een politieke stroming die het heel goed kan gebruiken, om zijn boodschap te ontkrachten.

Als de conferences deze vorm houden zullen  Youp van ’t Hek en Freek de Jonge roemloos ten onder gaan in de nadagen van hun carrieres. Of ze daarmee zitten, is de vraag. Ze zullen het kunnen wijten aan het verval van een samenleving, met een jongere generatie die mondig en cynisch is, maar uiteindelijk niet veel meer kan dan consumeren.

Maar is de boodschap van deze moralistische komedianten daar niet iets te belangrijk voor?

 

(Mijn nieuwe boek heet ‘Voer voor jonge bazen’. Het boek is nu bij mij  gesigneerd te bestellen voor 20 euro (incl verzendkosten). Bij bestelling van 3, 5 of 10 exemplaren ontvang je iets verrassends.  Mail naar pitcher.support@hetnet.nl  voor de bestelling. Je krijgt dan onmiddellijk reactie.

Ik ben ook op twitter te vinden en wel op de account ‘Goeroetweets’.  In mijn dagelijkse bestaan is hij interim manager, trainer enpersonal coach (www.pitchersupport.com)

Advertenties

4 gedachtes over “Freek de Jonge kapotgetwitterd na conference; en what about Youp?

 1. Deze heren staan voor het geld hun oude grappen te recyclen, alsof de tijd heeft stilgestaan. Zonder vernieuwing of noodzakelijkheid als een krakende langspeelplaat in deze high tech tijden. Stoffig en achterhaald, maar wel met de morele arrogantie van de “betere’ mens.
  Het moderne tijdsgewricht is hun geen diepe analyse of enige reflectie waard. Waar Wilders en alle anderen die zij verachten uit voortkomen is niet relevant voor de heren: schuldig is het verdikt, en verachting het vonnis voor de massa’s medeburgers die de beklaagden vertegenwoordigen. Zij zijn immers het hooggerechtshof en beul en zij bepalen wat het kwaad is. Zij zijn namelijk goed en integer.
  De shows gaan over de heren zelf. Wat een goede mensen ze zijn. En dat kan alleen als je beter bent dan iets anders; het kwaad.
  Agitprop noemden ze dat vroeger. Nu ook wel eens demoniseren. De PVV is erger dan de NSB volgens Freek. Dat is een grap op oudejaarsavond.
  En honderdduizenden lachen in plaats te janken.

 2. De hedendaagse jeugd is opgegroeid met lachbanden op tv en denken dat ze actief zijn wanneer ze op Facebook een groep oprichten om “onrecht” aan te kaarten.

  De vorige generatie kwam op straat als ze hun stem wilden laten horen.

  Welke de beste keuze is laat ik aan anderen over …

 3. Beide heren gaven naar mijn mening gewoon een prima conference met actuele inhoud. ga ajb niet zeuren over de moeilijkheidsgraad en maakzo’n conference niet belangrijker dan het is. Als de jonge generatie er geen klik mee heeft zegt dat meer over hen dan over deze zeer gewaardeerde cabaretiers.Ze blijken in ieder geval over zeer veel meer humor te beschikken dan 99.99% van de rest van de nedrlandse bevolking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s