Verbale incontinentie & all that jazz (deel 5)

Enige tijd geleden begon ik, bij wijze van grap, aan een boek over verbale en nonverbale incontinentie. De gedachte was: we zijn sufgetraind in communicatie en we zijn alleen maar slechter gaan communiceren. Dus: communicatietrainingen maken communicatie erger. Ik heb het nooit afgemaakt, misschien doe ik dat ooit nog. Ik zal de komende weken, tijdens mijn vakantie naar Sardinië (3 september terug), het stuk in afleveringen publiceren. Dit is deel 5. Over doorvragen.

Doorvragen. Dat is nou pas echt iets dat tijd kost. En tijd  hebben we niet. We hebben betere dingen te doen. Een contract binnenhalen. Snel iets vastleggen. Of een biertje drinken met een collega.

Doorvragen leidt tot verbale incontinentie. Degene naar wie geluisterd wordt, voelt zich uitgenodigd om niet alleen de hoofdlijnen, maar ook allerlei details te vertellen. Als u na enige tijd een geeuw voelt opkomen, dan weet u waarvan het komt: het interesseert u geen pest.

Waarom zetten mensen een vaardigheid als doorvragen in? Omdat ze het op cursus geleerd hebben. En waarom hebben ze het daar geleerd? Omdat ze het van nature niet doen. Anders hoef je het immers niet op een cursus te leren.

Doorvragen is een aardige truc bij verkopen of in de liefde. Want je houdt de aandacht vast. Niet degene die bevraagd wordt krijgt aandacht, maar degene die doorvraagt. Het is namelijk ook nog eens een goede manier om jezelf te profileren. Met sociaal-menselijk gedrag heeft het weinig te maken. Het is voor alles een truuk die je van harte moet inzetten als je een doel wilt bereiken. Je vraagt door voor jezelf, niet voor de ander.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s