In Bretagne klinken er kerkklokken uit de zee

Als u aan de zuidwestkust van Bretagne tijdens de storm tussen de golven een kerktoren ziet, dan zal dat de locale vissers niet verbazen. En mocht u op een windstille zomerdag het geluid van klokken vanuit de zee vernemen, dan hoeft u evenmin naar de psychiater. U bent dan zomaar terechtgekomen in een Bretonse legende. Wat u hoort zijn de klokken van de door de oceaan verzwolgen stad Ys. 

Ys was rond 475 –naar men beweert- de hoofdstad van Cournouaille, dat rond die tijd geregeerd werd door Gradlon, een casanova met minachting voor vrouwen. Zoveel minachting dat hij een mysterieuze schoonheid nogal ruw behandelde. De schoonheid was echter niet alleen vrouw, maar ook nog fee.

Ze vluchtte via een snel stromende rivier en waarschuwde hem om haar niet te volgen. Dat deed hij natuurlijk wel, want hij was een echte man en waarom zou hij zichzelf dit lekkere hapje onthouden? Hij verdronk bijna maar ze redde hem. Je zou zeggen dat de womanizer hier iets van leerde, maar niets is minder waar.

Hij beledigde haar nog een keer. Ver weg doet dat aanhoudend beledigen denken aan het verhaal van Narcissus en Echo. Echo was door het gedrag van Narcissus zo geraakt dat ze tenslotte alleen nog maar een stem was die zijn woorden herhaalde. Zo zachtaardig was het lot niet voor Gradlon.

Zijn mysterieuze schoonheid veranderde in een vernietigend demon, dat bezat nam van Gradlons dochter Dahut, en via haar stortte ze haar wraak over de casanova uit. Zijn stad Ys lag aan de oceaan en werd beschermd door een dijk. Dahut, bezeten door het demon, opende de dijk met haar vaders sleutel en de stad werd verzwolgen.

En nu horen Bretonse vissers nog steeds de kerkklokken van Ys op sommige dagen, als zij een pijpje stoppen in een van de ziltige havens. En heel, héél af en toe, als het flink stormt en het is springtij, zien zij tussen de golven de spits van de kerktoren. En dan vertellen ze dat tegen elkaar en is er niemand die aan het verhaal twijfelt.

Nog even en ze zijn zelf een legende.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s