Zomergast Marc Marie Huijbrechts opent zijn interviewer

De kranten zijn uiterst lovend over de eerste aflevering van Zomergasten. Sanne Wallis de Vries prijst Marc Marie Huijbrechts in het NRC om de unieke tv-fragmenten, zijn vakmanschap en de emoties rond zijn vader. Jelle komt er nog niet helemaal goed vanaf. De VPRO zal wel vinden dat dat erbij hoort; ik vind dat je daarmee een interviewtalent een ontwikkeling onthoudt.

Net als bij Annette Malherbe vorig jaar zag je een gast die graag en veel vertelt, en daarbij de persoonlijke zaken niet verhult. Laat je zo iemand lekker praten, dan komt vanzelf de diepgang wel. Jelle Brandt Corstius beschikt echter (nog?) niet over die vaardigheid. Mij irriteert hij nog steeds. En dat komt omdat hij het talent heeft, maar het te weinig uitbuit. Waarom vertelt niemand hem dat bij de VPRO?

Wat bij Jelle past, is juist dat aardige afgewisseld met scherpte. Te weinig zie je ontspanning bij hem. En zijn vragen hebben op dit moment te veel een psychoanalytisch karakter: ‘Kwam het door je vader dat je moeite had met het gedrag van die hond?’ Het problematiseren van dingen die
gewoon zijn zoals ze zijn, daar moet hij mee ophouden, net als met zijn neiging om steeds zijn wereldbeeld bevestigd te willen zien door de geïnterviewde.

Huijbrechts doorzag dit. ‘Ja, jij wil mij jouw ruzieënde familie intrekken’ lachte hij. En ‘wij willen overal een oorzaak voor vinden, maar soms zijn dingen gewoon zo.’

Jelle Brandt Corstius zou zich volgens mij moeten leren verwonderen, en zich mee moeten laten durven nemen door de geïnterviewde. Dan wordt hij echt een goede, want hij heeft het talent om mensen te laten praten en meer te laten zeggen dan ze van plan waren. De fase waarin Marc Marie zijn emoties niet de baas was, dat was zeker zijn verdienste. Maar die momenten moet hij volgens mij leren doseren in een interview.

Nu heeft het iets krampachtigs, ook al doordat hij niet veel humor uitstraalt. Het leven is een ernstig ding, lijkt hij te willen laten zien. En vrolijkheid heeft sombere wortels. Maar nog eens, zijn talent ontgaat me niet.

Marc Marie Huijbrechts is verder. Meer in balans. ‘Jij moet jezelf ook geven’ zei hij in het begin van de avond. En hoewel Brandt Corstius dat niet van plan was, lukte het Marc Marie toch om hem uit zijn comfortzone te halen. Ik met de billen bloot, dan jij ook. Niet de therapeut uithangen zonder
jezelf te laten zien. En hij werd er leuker van, Jelle, van dat laten zien van zichzelf.

Ik moet altijd maar aan Ischa Meijer terugdenken. Soms ook aan Theo van Gogh, die in interviews de humor evenmin vergat. Bij Ischa en Theo van Gogh waren de interviews een show. En zij wilden ook wel wat bevestiging van hun wereldbeelden. Maar de open vragen waren bij beiden aanzienlijk groter dan bij Jelle.

Maar dat is te leren. Jezelf overgeven ook. Iemand die zo graag een ander uitkleedt, en zichzelf niet laat zien, dat werkt niet meer in deze tijd. Ik denk dat JBC de interviews met Annette Malherbe en Marc Marie als leermateriaal moet zien. En als hij daaruit lering trekt, dan zou hij wel eens
sprongen kunnen maken.

Sanne Wallis de Vries had over Marc Marie Huijbrechts het grootste gelijk van de wereld. Zijn fragmenten waren om te smullen. En de manier waarop hij ze besprak getuigden van veel liefde en inzicht voor de betrokkenen. Ik zag zijn cabaretshow een paar maanden geleden in Alphen aan den
Rijn. Prachtig theater. Een klasse apart. Laten we hopen dat we nog lang van dit door- en door-Brabantse talent mogen genieten.

(Tweets van Bert op de twitter account ‘Goeroetweets’. En zakelijke stukken: zie www.jongebazen.nl)

Advertenties

Een gedachte over “Zomergast Marc Marie Huijbrechts opent zijn interviewer

  1. Heb het programma met veel pijn en moeite uitgezeten en vond het helemaal niks! Wat een tenenkrommend slecht programma is het geworden, zeg! En MM had ook niks interessants te vertellen. Wanneer gaat de Vpro Adriaan van Dis weer eens op Zomergasten zetten? Een gedreven interviewer die zijn gasten op hun gemak stelt, zich goed voorbereidde, de juiste vragen stelt, perfect zijn talen spreekt en de kijker ook nog eens drie uur kan boeien! Mij hebben ze als kijker verloren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s