Vastenavond, het carnaval van Bergen Op Zoom: ze hadden dik feest van ’t jaar!

Door de stad, tussen 16e en 17e eeuwse woningen,  stroomden de mensen weer, hier en daar vooraf gegaan aan dweilbands. Het late winterlicht viel op de menigte die half overhangen met witte vitrage en doorzichtige gordijnen. Een traditie die uit de tijden van de armoede stamde. Hadden ze geen geld voor carnavalskleding, wilden ze toch naar het feest en trokken  ze een verknipt gordijn aan. Het zijn de rituelen van een Zuidnederlandse stam: de inwoners van Bergen Op Zoom. ‘Krabbekes’ noemen ze zichzelf.

Om de hals een boerenzakdoek, maar met de knoop naar voren ‘anders ben je een Roosendaler’ en dat is een doodzonde in Bergen tijdens ‘Vastenavond’; het locale woord voor carnaval. En tenslotte zijn er de hoofddeksels die een geheel eigen kunstvorm zijn in de Westbrabantse stad. Al met al ziet het er middeleeuws uit, soms waan je in een schilderij van Jeroen Bosch.

De liedjes zijn alleen aan de inwoners van de stad bekend en zijn in het grappige Bergense dialect, dat het midden houdt tussen Brabants, Gents en een vleugje Zeeuws. Ze verbinden de medeklinkers met het volgende woord als dat met de klinker begint, als in we gaan ‘naarropa’ als er naar grootvader wordt gegaan. Maar omdat ook de h niet wordt uitgesproken, gaan Bergenaren niet naar huis, maar ‘naarruis’. Het heeft iets vrolijks.

De café’s zijn afgeladen, ons kent ons en als er samen gezongen wordt, dan kan het vuur wel eens losbreken tussen de mensen. Bijna als in een zigeunerduende. Dansen en zingen in een stampvolle kroeg lukt ze daar wel. Ook al omdat je per ongeluk wel eens tegen iemand aan mag vallen of lopen. Er wordt niet gelijk pissig gekeken of onmiddellijk gemept.

Het was mijn derde Vastenavond. Mijn vriendin komt uit Bergen en ik heb dus logies en ontbijt. Het weer was geweldig en daar worden de uitmonsteringen mooi van. Paul de Leeuw zei vorige week dat het carnaval van Maastricht het mooiste van Nederland was op dat van Bergen Op Zoom na. Ik kan dat beamen.

 

 

En oh ja, het idee dat het een dom feest is, ligt intussen ver achter me. De creativiteit is enorm tijdens Vastenavond.

Advertenties

2 gedachtes over “Vastenavond, het carnaval van Bergen Op Zoom: ze hadden dik feest van ’t jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s