We hebben het niet: Geweten

We hebben allemaal een geweten. Een gevoel voor goed en kwaad. En we denken allemaal dat dat hét gevoel voor goed en kwaad is. Terwijl we ergens ook wel weten dat het geweten van anderen anders is. En toch geloven we in onze eigen gewetens en is er geen haar op ons hoofd dat gelooft dat andermans geweten dezelfde zeggingskracht heeft als ons eigen geweten. Nu ik toch alleen maar over dood en god heb, dacht ik: kom laat ik eens een paar regels schrijven over het geweten. Titel: ‘We hebben het niet: Geweten.’

(1)

Zij had haar geweten aan de muur gehangen op A3-formaat. Hokken en lijnen, geen ronde vormen, geen kleur. Alles klopte. Alles was gedaan volgens de afspraken. Doelen waren gehaald. Er waren geen verfspatten of koffievlekken op haar geweten. Alles was onbesmet en onbespat.Mogelijk, zei een stem, mogelijk is de immuniteit tegen virussen niet gewaarborgd. Het is zo clean dat er geen resistentie is opgebouwd.

(2)

Sinds ze wetten overplakken met andere wetten en de mode van de dunne snorren vervangen door de mode van de dikke snorren, sinds ze huwelijksregels over liefde plakken, en voorschrijven dat we naakt niet goed zijn maar broeken rokken en shirts moeten dragen; sinds dat ze slangenappels aten, vurige zwaarden de hof van eden afsloten en ze goed en kwaad niet meer onderscheiden; sinds de gewetens alle vormen kunnen aannemen die maar menselijk zijn, zijn ze wreed streng en dicatoriaal geworden, de gewetens.

(3)

Het geweten moet gekruid. Er zit smaak noch kraak aan. Iemand heeft gesjoemeld met het recept. Het is te sterk. Het is niet gegaard. Ook heeft iemand vergeten het te ontdooien.

(4)

De regel staat troosteloos in de drassige grond. Er is een verbod om iets te doen wat niemand wil doen. Maar toch slaat het geweten de regel op in het geheugen en weet dat het iets niet mag wat nooit iemand wil doen. Het is een volslagen nodeloze en onzinnige handeling van het geweten om de regel op te slaan. Het geweten is als een bezoeker van prostituees. Ongenuanceerd. Te weinig ge selectief.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s