Leuk ding, dat hersenhormoon; word je empatisch van!

Oxytocine is een geweldig hormoon. Dat zal u misschien worst zijn, maar ondertussen ontkomt u er niet aan. Het zit ook in uw lichaam (in uw hersenen om precies te zijn) en het is tijd dat ik er eens wat extra aandacht aan besteed. Wat doet het dan, oxytocine? Je kunt er emoties in stemmen mee herkennen. Zonder het hormoon onderscheid je niet of iemand boos is of verdrietig of bang. Verder remt het stress. Ook speelt het een zeer belangrijke rol tussen moeder en kind vanaf de baarmoeder tot de eerste levensjaren (mede daarom heet het het ‘hechtingshormoon’).

Oxytocine doet tevens mee bij gulheid, bij vertrouwen, bij sociale interacties. Volgens neurologen zou de wereld er een beetje beter uitzien als mannen een snufje extra oxyticine toebedeeld zouden krijgen. Ze zouden zich geruster voelen. Als moeders kinderen gerust stellen bij een presentatie, verhoogt de oxytocinespiegel.

Als kinderen verwaarloosd zijn, of met de keizersnee ter wereld zijn gekomen, hebben zij mogelijk geen normale stijging van de spiegel van het hormoon. Dit kan tot gevolg hebben dat zij moeilijker hechten en minder goed ‘gedachten kunnen lezen’.

Prachtig geregeld weer van de natuur of de scheppende krachten die daar eventueel achter zitten. Je organiseert een stofje en de wereld wordt er zachter van en beter. Helaas zijn we nog niet zo ver dat we het stofje kunnen imiteren.

Je weet maar nooit wat het doet als het niet op een natuurlijke manier op gang komt. De oxytocinesprays die op de markt zijn gebracht, werken in elk geval niet. Valt in de categorie ‘kwakzalverij’. Voorlopig is het voldoende dat oxytocine ons er toe in staat stelt verbindingen aan te gaan, ons te verplaatsen in anderen en dat het moeders en kinderen helpt om niet los te raken van elkaar in de eerste fase van het leven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s