Mandelbrot maakte vrolijke kunst van saaie wiskunde

Mandelbrot is dood. Op 85-jarige leeftijd stierf de man die een ongelooflijke impact op wiskunde heeft gehad met zijn kunstzinnige en beeldende fractals. Nu houdt niet iedereen van wiskunde, maar heel wat mensen zullen wel houden van de zogenaamde Mandelbrot-plaatjes; plaatjes die veel invloed hebben gehad op trends in de 70s en 80s. Benoit Mandelbrots wiskundige waarde laat ik hier even buiten beschouwing. Dat is voor de specialisten en liefhebbers en internet heeft genoeg informatie over deze gigant. Hij heeft met zijn fractals en manier van denken in de jaren negentig mijn manier van denken beïnvloed.

Mandelbrot kon algebra heel makkelijk omzetten in meetkunde, schreef het NRC gisterenavond. Een gave. Die hij naar eigen zeggen niet had gehad als hij zich in het reguliere onderwijs bezig had moeten houden met formules. Maverick Mandelbrot trok zijn eigen baan en hij hield van buitenbeentjes. Wie een andere manier van denken wil leren ontwikkelen, is bij hem aan het goede adres.

Hij had een zwak voor mensen die zich niet conformeerden aan de bestaande opvattingen en instanties. Creatieve denkers hadden een streepje voor. Hij was er zelf een. De man uit Warschau, telg uit een Joodse familie uit Litouwen, bewees met zijn leven dat je beter je eigen baan kan trekken, dan het establishment van je tijd na te praten.

Dit nu is de les die wijk kunnen trekken uit het leven van een man die in 1924 werd geboren en in 2010 overleed, na een carriere die, zo citeert NRC Mandelbrot, geen rechte lijn kende: ‘Het was één kronkelige lijn.’ Een man om op te googlen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s