Evenwichtsstoornissen door de computer!

Vanochtend zat ik bij de dokter vanwege akelige hoofdpijn klachten. Ik ben namelijk al een week bezig met duizelig zijn, en vanochtend stond ik op het perron toen ik er weer één kreeg. Aanvankelijk dacht ik dat het van de oordruppels kwam, of van een betablokkertje dat ik slik. Ik besloot nu echter naar de dokter te gaan.  Na enig onderzoek zei de dokter: kijk voor de aardigheid eens hoe je achter de computer zit. Ik sta daar zelden bij stil. Maar het blijkt we de oplossing voor mijn probleem. Lees dit artikel maar eens. Nuttig.‘Een slechte houding en een laptop zijn een onvermijdelijke combinatie, omdat laptops nu eenmaal op een bepaalde manier ontworpen zijn: het toetsenbord hangt vast aan het scherm. Het scherm moet zich op ongeveer een halve meter van je ogen bevinden, maar je hebt het toetsenbord vlakbij nodig, binnen handbereik.

Wat is het resultaat? Je duwt de laptop naar achter, strekt je armen en buigt je hoofd naar voren. Nu weegt zo’n mensenhoofd best veel. Je lichaam kan je hoofd eenvoudig gemakkelijk ondersteunen, indien je het in een rechte lijn boven je schouders houdt. Maar wanneer je constant naar voren gebogen zit, legt dit een zware druk op je nek en je ruggengraat. Dit kan tot ernstige nek -en rugklachten leiden.

1. Beter voorkomen dan genezen: leer de juiste houding aan voor je last begint te krijgen van je nek en rug…
2. Gebruik je laptop enkel op een stabiele basis, zodat je je armen kan laten rusten. Zet je laptop niet op je schoot.
3. Gebruik een apart toetsenbord en muis, zodat je de laptop op een juiste afstand en op ooghoogte kan zetten (eventueel met een staander).
4. Neem een goede zithouding aan, met voldoende ondersteuning voor je onderrug.
5. Vergeet niet regelmatig te pauzeren. Wanneer je beweegt, zet je veel minder druk op je spieren en gewrichten dan wanneer je urenlang in dezelfde houding blijft zitten.’

Ik merk daarbij nog iets. Dat ik minder met mijn ogen knipper achter een scherm, en bovendien meer oogbewegingen maak. Droge ogen en doodmoe in mijn hoofd word ik daarvan. Het leek me een goed idee om dit met jullie te delen. Misschien zijn er anderen die er ook last van hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s