Erwin Olaf, fotograaf tussen Bowie en Fellini in.

Gisterenavond was ‘Zomergasten’ heel bijzonder. Jelle zat het gesprek minder irritant een richting in te duwen, en Erwin Olaf is natuurlijk gewoon een evenwichte en boeiende verteller. Zijn fragmenten waren verwant aan zijn foto’s en die zijn meer dan interessant. Olaf denkt zelf dat hij in de eerste divisie zit van de fotografie. Niet de absolute top dus. Maar hoeveel waarde moet je hechten aan zelfgetuigenissen? Wat groot is, is ook vaak bescheiden. Olaf is een topper. Hij is de Fellini onder de fotografen geweest. Hij heeft zich echter doorontwikkeld, en is ook niet bang voor moderne technieken als Photoshop. Daarmee doet hij wat zijn grote idool Bowie doet. Zich doorontwikkelen, niet stilstaan. En dat is mooi.

Jelle Brandt Corstius had ook gisterenavond een paar keer de neiging het interview om te buigen naar zijn eigen wensen, maar hij was er minder dwingend in. Dat kwam de avond ten goede, en mijn vermoeden dat hij een goede interviewer kan worden werd daardoor  bevestigd. Hij was bij vlagen meer dan redelijk.

Brandt Corstius wil af en toe te snel naar de essentie, naar wat hij als de essentie beschouwt. Ik zeg niet dat hij er naast zit, maar wel dat hij nog te veel richting wil geven. Achterlijk is hij bepaald niet, maar we zitten niet voor hem aan de buis gekluisterd. We kwamen voor Olaf, voor Verhoeven, Malherbe, ’t Hart. Bovendien was de fotograaf alleszins de moeite waard. Zelden iemand zo genuanceerd en indringend over homoseksualiteit horen spreken, met zoveel verve ook.

Misschien Jelle nog een keer overnieuw volgend jaar. Met de lessen van dit jaar kan het absoluut wel wat worden. Hij heeft wel wat fans, met name in de NRC Next-kringen, waar zijn zus Aaf vroeger een column had. Haar opvolgster meende vanochtend dat Paul Verhoeven de grapjes van Jelle niet begreep. Wie dat zegt, helpt de presentator niet en slaat bovendien de plank mis.

Maar gisteren was het mooi, en Jelle hielp er aan mee. Dat moet je dan ook vast kunnen stellen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s