Het Nederlands elftal wint. Supporters lauw…

Nederland won vandaag van Denemarken. Met 2-0. Nederland speelde niet superieur. En dat vinden wij niet leuk, want dat willen wij altijd graag, superieur spelen. De tegenstander kleineren, daar gaat het om. Met 4-0 winnen. Zoals we in 1974 deden tegen Argentinië. Dat was zo’n geweldig toernooi.

Ik heb het meegemaakt. En ik ben nooit die dooie wedstrijd vergeten tegen de Zweden. Nou, zo superieur waren we toen niet. Het was 0-0. Ik moest er vandaag aan denken. Denen en Zweden zijn allebei Scandinaviërs. Daartegen win je niet zomaar. Fysiek sterke mannen. Dat is zwoegen. Lelijke wedstrijden. Destijds hadden we Cruijff en Van Hanegem. Rep. Krol. Neeskens. Maar in de voorrondes liepen we tegen die onvergetelijk saaie 0-0 aan.

Was dat de enige off day op een eindtoernooi? Driewerf nee. In 1978 verloren we in de eerste wedstrijd met 3-2 van Schotland. Afschuwelijk. Stonden we eerst met 3-1 achter. En de 1-0 nederlaag in de eerste wedstrijd van het achteraf zo bejubelde EK in 1988. Tegen Rusland. Met Gullit en van Basten. Bejubelde jongens, maar in de derde wedstrijd scoorde Wim Kieft zeven minuten voor tijd de winnende 1-0. Als hij hem niet gescoord zou hebben, zou niemand het meer hebben over ’88.

Vandaag wonnen we met 2-0. Het voetbal was niet sprankelend. In de trein (ik ging van Rotterdam naar Alphen) zaten nuchtere mensen in oranje shirt. Niet echt tevreden. En dan denk ik: wat zijn we toch een ongelooflijk verwend volk. We zijn een landje dat als een appendixje in de zee drummelt. En we verslaan verdikkie meer dan de halve wereld. Zijn we vergeten hoe slecht het was voor 1968? Ik hoor het mijn vader nog zeggen. ‘Het Nederlands elftal bereikt nooit zoveel.’

En nu dromen we van het wereldkampioenschap. Dromen, want een wereldkampioen was nog nooit een werkelijkheid. Maar dromen mag. Robert Kroon, hoofdredacteur van de weblog ‘Gek op klanten’ (gekopklanten.nl) zei vandaag echter wel iets over verwachtingen. Welnu, laten we die even massaal bijstellen. En blij zijn met elke ronde die we verder komen.

Nederland kan wereldkampioen worden. Maar (a) we zijn geen favoriet, (b) we hebben niet de beste spelers, (c) we zullen er hard voor moeten werken en (d) als we wereldkampioen worden, dan is dat de grootste verrassing aller tijden. Want in al die jaren van mooi voetbal is het ons nooit gelukt om de cup der cups te winnen.

Dus de laatste 8 is mooi, de laatste 4 is prachtig, de finale is schitterend en het wereldkampioenschap, het kan niet beter. Dan gaan we ze binnenhalen als godenzonen en zullen we een walk of fame voor ze maken op de Haagse Binnenhof…

Advertenties

3 gedachtes over “Het Nederlands elftal wint. Supporters lauw…

  1. Met dank aan onze, AZ, held Simon Poulsen. Hij was, voor mij, de beste van het veld. Beter dan de Nederlanders. Hij heeft de Nederlandse trein aan het rijden gekregen. En hij moest er nog om lachen ook. Wat een karakter. Hopelijk hebben onze jongens daar van geleerd. Want het kampioen gevoel moet tussen je oren zitten. Maar “godenzonen” horen in 020 Bert. Niet op het Haagse Binnenhof.

    • Het begrip godenzonen is meer iets voor de japanse cultuur. Wij blijven boerenlullen die soms boven matig presteren. En dan liefst in teamverband.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s