Twitter: een medium dat de communicatie verziekt?

Twitter is gemeengoed geworden. In zeer korte tijd is het geëxplodeerd als medium. Het heeft zich als een virus onder de mensen verspreid, en met name in marketingkringen wordt het fenomeen argwanend gevolgd. De komst van sociale media als Linkedin, Hyves, Facebook en Twitter heeft gezorgd voor de ineenstorting van hele marketingafdelingen.

Ik ben de laatste jaren bij iedere nieuwe ontwikkeling ingesprongen. Ik heb al 5 jaar blogs, ben 2 jaar op Hyves geweest en ben daar intussen vanaf, zit op Linkedin en Facebook en weet kortom waar ik over praat.

Mensen zijn lyrisch over sociale media. We kunnen er niet meer omheen, zegt men, en in de toekomst zullen ze steeds belangrijker worden. Ook bij het zaken doen. Het zeer aardige boek ‘Zakelijk twitteren’ van Carlijn Postma leert hoe je twitter inzet voor je zakelijke praktijken.

Maar ik hoor ook kritiek. Er zijn heel wat mensen die niets met twitter hebben. Ik sprak er wel drie die boos waren op het effect van sociale media op onze communicatie. Ze vinden haar oppervlakkig en mopperen erop dat ze het ‘echte contact’ vervangt. Ik geloof dat dat gevaar er in zit.

Ik heb zelf gemerkt dat het niet alleen maar voordelen heeft dat je vrienden kunt mailen, dat je je leven op een blog zet of op Twitter minidagboekjes bijhoudt. Alles lijkt erop gericht communicatie terug te brengen tot essenties. Het hele ritueel rondom communiceren, de manier waarop je de dingen overbrengt, lijkt er niet meer toe te doen.

Ik heb die ontwikkeling meegemaakt in mijn leven, en ben er intussen achter dat ik dat wil veranderen. Brede nieuwsbrieven naar klanten, soms met commerciële verzoeken, leiden vaker niet dan wel tot duurzame relaties. Mijn kracht zit in empathie en mijn liefde voor de mens. De sociale media laten dat niet zien. Ik ben nu op zoek naar de ideale combi.

Ik ben echt benieuwd naar wat jullie als lezers hiervan denken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s