Nederland, intolerant land van zeurpieten en cynici

Patty Brard heeft publiekelijk gezegd dat ze contact heeft met de Andere Wereld. Dat is voer voor onze cynische cabaretiers en recensenten; die groep van intelligentsia die ons altijd zo heerlijk laat nadenken en aan het lachen maakt en de suggestie wekt buiten de orde te staan die ze aanvalt. Dat is overigens maar schijn natuurlijk. De hofnar maakt wel degelijk deel uit van het hof; hoe scherp zijn grappen ook zijn.

Spiritualiteit is een geliefd onderwerp voor cynici. In hun beleving is spiritualiteit iets voor onzekere mensen die niet goed bij hun hoofd zijn. Ze menen dat hun humor meer diepgang heeft, en stellen die dan ook tegenover spiritualiteit. Zoals specialisten denken dat hun keurmerk ze het recht geeft aanspraken te maken op de absolute waarheid over kwakzalverij. Zelf zijn zij natuurlijk geen kwakzalvers.

Ik vind het een intrigerend verschijnsel. Iemand roept iets kwetsbaars, en daar duikelt onze intelligentsia er overheen. Goddank, iemand zegt iets zweverigs. Gelukkig maar. Nu kan ik weer een conference maken. Of een artikel schrijven. De show stelen zonder risico, zoals Herman van Veen lang geleden zong in zijn lied Iemand steelt de show.

Henk van Gelder, de Gortdroge Nietskunner, schreef vorige week een kleingeestig stukje over de mannen van Jiskefet, die wel erg veel munt sloegen uit hun succes van vroeger, naar zijn onbescheiden mening. Ga toch eens wat nuttigs doen, Henk van Gelder, denk ik dan. Wat wil je nou dat we met die informatie doen? Natuurlijk slaan die mannen geld uit hun succes van vroeger. Er moet ook brood op de plank.

Van Gelder is een van de velen. Voordat ik het verwijt op me laad, dat ik hetzelfde doe als zij wil ik even duidelijk maken waarom ik dit schrijf: ik zou graag meer respect en zelfreflectie zien. We zijn zo goed in het bekritiseren van anderen en zo goed in het grof wegzetten van anderen, tot in ons parlement toe, dat we mensen openlijk van hun reputatie beroven. Zonder dat die mensen ooit iets hebben gedaan dat het daglicht niet verdroeg.

En natuurlijk doen we het zelf allemaal goed. Want alleen dan kan je anderen de maat nemen, toch? We houden in dit land van normen en waarden stellen, maar die gelden dan vooral voor anderen. Zelf staan we immers buiten en boven de wet.

Terug naar Patty Brard. Ze heeft dus contact met de Andere Zijde. Daarover praat ze. Interessant, denk ik dan. Eens even luisteren. Waar gaat dit over? Een houding die ik van mijn opa heb geleerd. Een milde man, die oordelende mensen graag de vraag stelde hoe ze zo goed op de hoogte kwamen. En die iedereen steeds weer een  nieuwe kans wilde geven.

Om die reden heb ik hier een lans gebroken voor Heleen van Rooijen en ga ik dat nu ook voor Patty Brard doen. Van de eerste wordt alleen de seks gezien, terwijl ze wel degelijk een diepere thematiek behandelt. En voor Brard geldt dat ze doet wat ze doet; een Nederlands liedje dat we altijd zo graag meezingen in dit land onder de zeespiegel. Je kunt er respect voor hebben hoe ze haar wegen zoekt, en ik doe dat ook, ook al zijn haar wegen de mijne niet. Ik ben van beiden geen fan, maar ik heb wel respect voor hun zoektochten. Ze laten geen bommen ontploffen, toch?

Het is trouwens niet gemakkelijk om Brard goed te verstaan. Er staat een legertje mensen over haar heen te schreeuwen. Ze noemen haar publiciteitsgeil, een labiel wijf en iemand die continu aandacht wil trekken. En dat ontslaat hen van de plicht om haar mening serieus te nemen.

Want vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je die meningen serieus hoeft te nemen. Of dat je respect toont. Welnee. Vrijheid van meningsuiting is in Nederland vooral je eigen mening over anderen heen schreeuwen en wie dat het hardst en het grofst doet, is de nieuwe held.

Het zit ook in mij, dat voel ik wel. Ook ik ben met Neerlands Hoop opgegroeid, met cynisme groot geworden. Maar het snijdt veel creatiefs weg uit een samenleving. En dat is jammer. Misschien moeten we het eens over een andere boeg gooien. Humor hoeft niet cynisch te zijn. Kijk maar naar Jochem Myer en Raymann.

Advertenties

6 gedachtes over “Nederland, intolerant land van zeurpieten en cynici

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s