Matthijs van Nieuwkerk, en de tradities van Ischa Meijer…

Nederland had ooit Ischa Meijer. Ischa was de beste interviewer die dit land ooit heeft voortgebracht. Luisteraars en kijkers vonden het wel eens storend als Ischa in lachen uitbarstte of één van zijn gasten cru onderbrak, maar journalisten waren stuk voor stuk over de kleine man uit Amsterdam te spreken, omdat hij geweldig was in het onderbreken van vaag taalgebruik. Ischa komt niet meer terug. Hij is van vroeger. Barend en Van Dorp ook. Komen ook niet meer terug. Hoorden bij een bepaald tijdperk en waren toen uniek in hun soort. Ook zij verstonden de kunst om ontwijkend en diplomatiek taalgebruik open te snijden en tot de kern te komen. Daarbij geholpen door sidekick Jan Mulder.

Ik heb er geen moeite mee om Matthijs van Nieuwkerk toe te voegen aan het rijtje Meijer-Van Dorp-Barend. Van Nieuwkerk is het grootste televisietalent dat we momenteel hebben. De sfeer in zijn programma is altijd ontspannen, welke gasten ook plaatsnemen, en dat heeft iets met de presentator te maken.

Margreet Dolman zei het ooit tegen Matthijs: hij kan zo goed ruimte maken voor zijn gasten. En hij lijkt vooral op zoek naar de leuke typerende dingen van zijn gasten, in plaats van de geheime gemenigheidjes. Daarbij slaat hij de precaire kwesties niet over. Maar altijd blijft de grondtoon een toon van respect.

Het is jammer dat Matthijs met zijn vrolijke, altijd-naar-de-kwinkslag-op-zoek-toon de Olympische winterspelen niet mocht doen. Daar zaten Mart Smeets, Ria Visser en Bart Veldkamp het allerlelijkste naar boven te halen bij elkaar. Elkaar vliegen afvangen, heet dat. Het is pijnlijk om te zien hoe een ervaren topjournalist als Smeets het aan zijn tafel laat gebeuren dat Veldkamp en Visser elkaar maar betweterig lopen te corrigeren.

Smeets heeft altijd wel een weerwoord als men hem van iets beticht, net als Johan Derksen, ook een bijzonder goede journalist verder, maar niet in staat om flexibel om te gaan met mensen die het niet met hem eens zijn. Van Nieuwkerk kan dat wel. Die weet van alles iets luchtigs te maken, waardoor mensen aan hem meer vertellen dan aan de wijsneuzen en betweters.

‘De wereld draait door’ is fantastische televisie, en na het verdwijnen van Ischa en Barend&Van Dorp weet ik dat zulke televisie zomaar van de buis kan verdwijnen. Matthijs blijft niet eeuwig. Geniet er dus van!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s