Kluun verrast met ‘God is gek’

kluunWie nu naar de boekhandel loopt, vindt daar voor € 2,50 het boek ‘God is gek’ van Kluun. De reclameman en schrijver die bekend werd door bestsellers als ‘Er komt een vrouw bij de dokter’ en ‘De weduwnaar’,  laat zich in dit boek van een verrassende kant zien. Hij doet iets wat goede literatoren allemaal zouden moeten doen: een maatschappelijk verschijnsel onder de loep nemen en ter discussie stellen. Op zijn Kluuns. Dat wil zeggen: hoewel het om pittige materie gaat, is het gemakkelijk te lezen. ‘Het is tegenwoordig gemakkelijker om er openlijk voor uit te komen dat je homoseksueel bent, dan dat je er voor uit komt gelovig te zijn.’

In ‘God is gek’ verbaast Kluun zich erover dat opiniemakers en wetenschappers er met de nodige vanzelfsprekendheid vanuit gaan dat god dood is. Vooral de zekerheid waarmee ze dit poneren, en keer op keer laten terugkomen in hun beschouwingen, reportages en artikelen, stelt hij ter discussie.

Kluun citeert een reeks opiniemakers en wetenschappers en komt tot de conclusie dat geen van hen ‘zeker weet’ of er een god is, of een leven na dit leven. Vanwaar dan toch die zekerheid dat hij dood zou zijn? En vanwaar ook de gedrevenheid om dit continu rond te bazuinen. Hij spreekt in dit verband van de dictatuur van het atheïsme.

Het verschijnsel is boeiend genoeg om onder de aandacht te brengen, vindt ook de schrijver van dit artikel. Op mijn weblogs publiceerde ik in de zomer al over dit onderwerp en Kluuns boekje gaat mij een boel werk besparen. Ik ben het volkomen met hem eens.

Mensen die zich in spiritualiteit verdiepen worden door de opiniemakers en veel wetenschappers niet serieus genomen, alleen omdat ze geloven. Hij laat zien dat er echter veel intelligentie in de spirituele hoek zit.

Daarbij wordt zichtbaar dat de ‘atheïstische dictatuur’ voortdurend uit dezelfde spraakmakende negatieve voorbeelden put. Jomanda’s betrokkenheid bij Sylvia Millecam bijvoorbeeld. En dit terwijl de reguliere wetenschap zelf heel wat doden op zijn geweten heeft door verkeerd en onverschillig handelen.

Hetzelfde geldt voor de manier waarop ze over christendom praten. Het gaat altijd over de dubbele moraal van de Bible Belt en de malafide praktijken van priesters en bisschoppen. Die worden uitvergroot. En uiteraard wordt dat Richard Dawkins van stal gehaald.

Dawkins’ succes vindt Kluun een beetje gek. Hij beschrijft een christendom en godsbeelden waarin geen Nederlander zich meer herkent, althans niet buiten de Bible Belt. En toch wordt hij bewierookt door de atheïstische elite. Als je kijkt hoeveel mensen er op de wereld en in Nederland in ‘iets tussen hemel en aarde’ geloven, dan kan je toch moeilijk spreken over naïeve mensen. Maar ze worden wel zo weggezet en een beetje cynisch veroordeeld vanwege hun ‘ietsisme’.

Kluun schrijft als een jongen die met grote ogen naar dit soort dingen kijkt. Zonder een hard oordeel. Hij lijkt meer verbaasd. ‘God is gek’ is dan ook leuk en interessant om te lezen. Hij houdt een klein pleidooitje voor mensen die de moeite nemen om de dingen om zich heen integer te onderzoeken en vindt dat ze applaus verdienen.

Ik kan het alleen maar met hem eens zijn. Lezen, dit boek. Al is het alleen om te voorkomen dat we ons laten overtuigen door atheïstische betweterij die net zo onbewijsbaar is als het bestaan van een god.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s