Vinkenoog dood: heeft Nederland zijn jeugd verloren?

vink‘Nederland heeft een deel van zijn jeugd verloren’ schreef een recensent bij Vinkenoogs dood. Als er één man is die de chaotische 2e helft van de 20e eeuw heeft belichaamd is het Vinkenoog wel. Hij heeft veel paden betreden die op anderen een magische aantrekkingskracht hebben, maar toegesloten zullen blijven.

Het verzamelde werk van Vinkenoog zit in een dikke rode band. Het geeft een goed beeld van een dichtersleven. Wel een bijzondere dichter. Alle grote thema’s komen voorbij. In kleine pareltjes, maar vaker in meeslepende streams of consciousness.

Vinkenoog had lef. En was een inspirerende man. Ik ken talloze amateurdichters die een compliment van hem kregen. Hij vond het leuk, al dat dichtende volk. Opgegroeid in de jaren dat de Familie Fatsoen Nederland regeerde, liet hij de knellende banden van de regelmaat los en ging op zoek naar onthechting en vrijheid.

Zijn overwegingen en belevenissen zien we terug in het verzamelde werk, dat even gemakkelijk van de doden als van een borstenpaar spreekt. Vaak gaat dat in het zogenaamde free verse.

De dichter was een bekende van een aantal grote kunstenaars van zijn tijd. Karel Appel en Kerouac om er maar een paar te noemen. Hij bleef dansen tot op hoge leeftijd. En hij lachte en zong in die laatste jaren. Hij werd nooit een oude man. Dat dat u ook maar moge overkomen.

Want de wereld is allang weer terug veranderd. Nederland is weer een land van nette jongens en meisjes geworden. Rock and roll is intussen allang de mascotte van de brave burger geworden. Dat was het ooit niet. Met Vinkenoog stierf een tijdperk. Inderdaad: Nederland is een deel van zijn jeugd verloren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s