Gypsy Arlette Swartjes: het einde van de crisis!

blijkerEr is een foto van haar in de Jordaan. Daar zit ze met Reini, een accordeonist, uit te rusten tijdens het zingen van levensliederen. En er is een foto van haar gemaakt tijdens ‘Herrie aan de horizon’, waarop ze met een sigaret in haar mondhoek staat afgebeeld. De foto’s typeren Arlette Swartjes. Ze lijkt op een gypsy en is bij uitstek een karakter voor levensliederen.

Een jonge uitgave van Adele Bloemendaal of Loes Luca, die uitstekend in een productbrochure van Victor en Rolf past. Ze is dan ook gewild en treedt geregeld op. Maar inwoners van het Zwolse Assendorp (met afstand de leukste wijk van Nederland) hebben het geluk dat ze haar soms zomaar met een groep vrienden voor haar woning kunnen beluisteren.

 

arlet, jordaan

 

En niet alleen beluisteren. Ze kunnen haar ook proeven. Want er is altijd eten in de buurt. En ze heeft een magic touch wanneer het op de bereiding van voedsel aankomt. Onlangs beleefde mijn tong zo ongeveer de hemel toen ze een artisjok met dipsaus had neergezet bij alweer een samenloop van wat buren, op zomaar een avond in de late lente of vroege zomer.

Het is niet verwonderlijk dat ze gisteren, samen met Mirjam Egberts het kookprogramma van Herman den Blijker in de carribean heeft gewonnen in een spannende finale.  (http://www.rtl.nl/components/huistuinkeuken/herrieaandehorizon/index_video.xml)

Mensen zoals Arlette zijn gouden figuren om de zon te zien blijven schijnen in crisistijden. Met haar gerechten en liedjes brengt ze een boel gezelligheid en optimisme. Haar vrolijkheid werkt aanstekelijk en omdat iedereen kan aanschuiven, zonder aanziens des persoons, ontstaat er al snel een sfeer waarin mensen iets beleven dat verdwenen leek. Zelfs mijn  jonge dochter is dol op haar, liep vaak de deur plat als ze de kans kreeg (op zondagochtend!). Arlette had haar verteld dat ze een ‘zingend zusje’ was. ‘Pap, pap, ik ben een zingend zusje’ riep ze dan. (Arlette maakt met haar zus deel uit van de Zingende Zusjes.)

Al deze dingen leiden er toe dat je het haar van harte gunt, dit succes. Het zal niet rustig zijn in haar leven de komende tijd. De telefoon zal wel roodgloeiend staan. En wie een beetje weet hoe hard ze bezig is geweest de afgelopen jaren om dit te bereiken, kan alleen maar heel blij voor haar zijn.

Ze is een ontroerend mens. Als ik televisiemaker was wist ik het wel. Ik sloot haar in mijn armen. En gaf haar een dot van een contract. Want ik weet hoe creatief ze is, als het gaat om het bedenken en uitvoeren van programma’s.

De ex-wereldkampioen snertkoken (want dat is ze) heeft samen met haar maatje Mirjam Egberts laten zien dat Zwolle niet voor niets ‘hoofdstad van de smaak’ is. En ze moet intussen als amateur een peil hebben bereikt waar veel koks een moord voor zouden doen. Ze was al eens bij Jonnie Boer van de Librije langs, maar nu heeft ze ook Herman Den Blijker (http://www.engelgroep.com/index.php?pageID=2959ontmoet) en de chef-kok van ‘Cordon Bleu’ in Parijs. 

 

arlette2

 

Ik ben er trots op dat ik haar heb opgenomen in de kroeggedichtenbundel ‘Schelmenschuim en kroeggekuier’, die op 31 januari 2008 in café ‘De Hetebrij’ gepresenteerd werd. Ze kreeg samen met de burgemeester van Zwolle, Igor Cornelisse en mijn dochter het eerste exemplaar. Dat voelt nu als een erg rechtvaardige keuze. Ze is het laatste woord in het gedicht ‘The Livingroom’:

‘als er maar geen klokken waren/geen tijd was die voortging/geen doorgaande lijn/van groei, bloei en verval/dan zou dit Zwolse café/een moment zijn/ dat zich breed kon maken/in het bekken van de tijd/om er voor altijd te zijn/ zoals uitspansels en horizonnen/en nimmer rustende oceanen/dan kon alles zich hier/minzaam glimlachend/tot de adelstand verheffen/bij de maaltijden van arlette’ 

(Uit ‘Schelmenschuim en kroeggekuier’, Bert Overbeek, 2008,’The Livingroom’.)

De foto’s zijn afkomstig uit RTL-en hyve-bronnen.

Advertenties

Een gedachte over “Gypsy Arlette Swartjes: het einde van de crisis!

  1. Ik had het zelf niet beter kunnen schrijven!
    Welk een wereldvrouw, zonder haar afkomst (Dalfsen) te verloochenen!
    Multigetalenteerd en een dosis humor, da’s niet verkeerd!

    Berry Geertsma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s