Wilders? Voor geen millimeter!

wildersWilders houdt ons bezig. Je hoort weinig openlijke sympathiebetuigingen, maar ondertussen groeit zijn kiezersaantal. Er zijn kennelijk mensen die wel blij worden van de ongenuanceerde aanval op de islam. Wat is nu toch de reden voor zijn succes? Zijn ongenuanceerdheid? Dat vinden Nederlanders leuk, ongenuanceerdheid. Botte uitspraken zijn sexy, vinden mensen. En soms meng je daar een term in die nieuw is, dan gaan de media zo’n term herhalen en herhalen en wordt het een werkelijkheid. Cordon sanitaire, bijvoorbeeld. En je zegt taal die mensen begrijpen. ‘Voor geen millimeter’ en zo.

Den Haag moet zich achter de oren krabben. Wat Wilders goed begrijpt is dat er een groep mensen is die een enorme hekel heeft aan dat politieke gezwets van de stoffige Balkenendes en Donners. En wat moeten ze met de keurige Wouter Bos, die steeds vaker minder aardig blijkt dan we dachten. Om over de saaie Mark Rutte nog maar te zwijgen. Pechtold heeft het allemaal al wat beter door en mixt al meer oneliners en gekruide zinnetjes door zijn teksten. Bovendien bestrijdt hij Wilders nog wel eens. In begrijpelijke taal. Je ziet D ’66 groeien.

Wilders heeft iets extra’s. Ik hou er helemaal niet van, en ik vind zijn denkbeelden onwaar, maar ik zie wel dat hij zich onderscheidt en daar houden mensen van. Nog eens: ik niet. Zeker niet in de politiek. Daar moeten vooral een beetje saaie en stoffige mensen zitten die juist wel genuanceerd zijn.

De inhoud van Wilders is onzin. De manier waarop hij de islam benadert is te eenzijdig. Hij stelt de islam tegenover de democratie en gaat vervolgens iedereen die dat niet doet voor gek verklaren en verdacht maken. Maar als je hem zelf ergens van beticht, van rechts-extremistische prietpraat bijvoorbeeld, gaat hij verbolgen doen.

Vorige week maakte hij het te bont. Hij gebruikte het boek van een verkrachte vrouwvoor politieke doeleinden. Dat is ranzig. Erg ranzig. En dat zegt mij iets over de geest van Wilders. Gevoelloos. Niet invoelend. En hard. Net als veel Nederlanders in de auto en de supermarkt.

Fatsoensrakkers die altijd met het vingertje naar een ander wijzen, en die vooral gericht zijn op hun eigen behoefte en verlangens. We moeten ons niet verbazen over Wilders. Mannen als hij zijn er altijd geweest. Ze zorgen bovendien voor wat deining. We moeten ons vooral zorgen maken en verbazen over mensen die achter het Wilders vaandel aan lopen. Er zijn er veel in Nederland. Dat is zorgwekkender dan Mozart aan de Maas zelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s