Boek Glenny over maffia in de wereld: misdaad loont, maffia net zo erg als terreur

aaaWie Mc Maffia van Misha Glenny leest leert een keiharde kant van het leven kennen. Waar bijvoorbeeld een schrijver als Stieg Larsson (ik noem hem nogal eens, en terecht) Het Kwaad met een grote hoofdletter beschrijft in schitterend gecomponeerde boeken, doet Glenny een meer wetenschappelijke poging om de zeer duistere mensen en kanten van ons leven te beschrijven.

De werkelijkheid die hij schetst is huiveringwekkend, te meer omdat hij niet fictief is. Er zijn mensen in deze wereld die er geen moeite mee hebben om hoofden af te hakken, mensen in stukken te snijden, ze in kokend water te zetten, te verkrachten of te doorzeven met kogels.

Dit is voor mij in alle opzichten Het Kwaad. Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe mensen zichzelf het recht verschaffen om het leven van een ander te vernietigen of te verpesten. Hoe haal je het in je botte hoofd? Maar ik ben niet naïef. Het gebeurt, en het gebeurt zelfs in de dierenwereld. Niet alleen mensen roeien hun eigen soort uit. Chimpansees en mieren doen het ook.

Glenny focust op maffiapraktijken. En hoewel hij dat in een groot historisch kader praat, waarover zo meteen meer, moet je je maffiapraktijken simpel voorstellen. Dan is het het meest helder.

Stel, je woont in een Russische immigrantenstad in de Verenigde Staten, en je bent een winkel begonnen. Het maakt niet uit waarin. Plotseling staan er een paar mannen in je zaak, die je mededelen dat je verplicht bent om geld te betalen. Eén keer per maand aan die en die.

Je schiet in de lach. Dan krijg je een enorme dreun. Als je niet betaalt, word je medegedeeld, branden ze je winkel af. En als je blijft lachen om dit soort voorstellen, dan ontvoeren ze je vrouw. En denk nou niet dat ze het niet doen. Want je wilt niet weten hoe vaak er in de wereld mensen worden gebeld door hun kind, dat in handen is van dit soort afpersers. Betaal je 10% van je winst, dan heb je dat soort sores niet. Dus betalen mensen, zonder de politie in te lichten.

Het gaat om geld. En om macht. Over anderen. Daarbij wordt geen middel geschuwd of uit de weg gegaan. Alles wordt als legitiem beschouwd. Men is eigen rechter en heeft de wapens en mensen om anderen te overheersen. Iemand die dat niet inziet is naïef.

Waar komen maffiapraktijken vandaan? Laten we Italië buiten beschouwing, want daar is maffia haast een traditie.

Gevaarlijker is echter de Oosteuropese maffia. Toen rond 1989 de voormalige Oostbloklanden bevrijd werden van het communistische juk, ontstond er een machtsvacuüm, vertelt Glenny ons in Mc Maffia, waar allerlei ex-KGB’ers en andere onfrisse types van profiteerden.

Die ex-veiligheidsagenten en –regeringsfunctionarissen waren in de voormalige Sovjet Unie opgeleid tot afgetrainde vecht- en moordmachines. Bovendien waren daar al decennia lang goede relaties tussen gerespecteerde politici en criminele outlaws. De nieuwe situatie, die van de Val van de Berlijnse Muur, gaf juist deze groepen geweldige kansen. De handel in kaviaar werd bijvoorbeeld geconfisqueerd. Maar daartoe bleef het niet beperkt. Afpersing, witwasserij van zwart geld, vrouwenhandel en drugstransporten, soms in oude legeronderzeeërs, behoorden en behoren tot het portfolio van dit soort ‘ondernemingen’. 

De verhalen van Glenny zijn beangstigend. Je wilt ze liever niet geloven, er je ogen voor sluiten, maar dat helpt natuurlijk niet. Deze praktijken bestaan en zijn een minstens even grote bedreiging voor ons als het terrorisme, zo niet erger. Hoe het dan komt dat er zo weinig hardop over wordt gesproken, en over terrorisme wel, dat is natuurlijk de vraag.

De val van de Berlijnse Muur leek een zegen voor Europa, maar het is vooral een zegen voor de maffia gebleken. De grote ongelijkheid in Europa zorgde voor de rest. Arme Oosteuropeanen zagen ineens de welvaart van westerse landen op tv. En wilden dat natuurlijk ook.

Armoede is een geweldige motor voor maffiapraktijken. In die zin is de rijkdom van de westerling telkens weer mede aanleiding voor al die ellende. Een beter systeem, met meer evenwicht in de verdeling van middelen, zou veel maffiapraktijken de kop in kunnen drukken.

Dostojewski, de 19e eeuwse schrijver was van mening dat misdadigers tot inzicht zouden komen als je ze met liefde en begrip zou benaderen. Het is een illusie in de wereld van vandaag de dag. Wel een mooie gedachte, maar volstrekt niet haalbaar. Maffialeden lachen om die liefde. Ze voeren liever een groep vrouwelijke landgenoten via de bedoeïnen in het Midden-Oosten naar een land als Israel, om ze daar als prostituee te verhuren.

Dit soort mensen deinst nergens voor terug. Net als terroristen. Het maakt ze levensgevaarlijk. Ze zijn producten van opvoedingen, van het globalisme (want dat heeft de maffiosi natuurlijk geen windeieren gelegd) en van de armoede, die een regelrecht gevolg is van het de ongelijkheid in inkomen.

Wie dit wil veranderen, heeft een lange weg te gaan, vooral omdat politieke systemen niet overal even betrouwbaar zijn, als ze al ergens betrouwbaar zijn met hun veiligheidsdiensten. Het is een zeer moeilijk probleem, dat als een schaduw over onze prachtige planeet hangt. Er zijn mensen die de boel kapot willen maken. Mensen, gebouwen, bossen, het maakt allemaal niet uit.

Dus hou je er maar verre van, en maak er wat van in je eigen kleine wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s