‘Dorstige rivier’: Al Galidi rijkt tot grote hoogten

al-galidiVolgens een goede bekende van me is het boek ‘Dorstige rivier’ van Rodaan Al Galidi één van de allerbeste romans op dit ogenblik. Hij vergelijkt het boek met ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Gabriel Garcia Marquez. En het moet gezegd: het boek is geschreven door een fantastische verteller.

Al Galidi komt uit Irak. Hij heeft een aantal boeken op zijn naam. Romans, columns en poëzie.  Hij heeft een eigen website waarop het nodige van en over hem te lezen is (http://www.algalidi.com/)

‘Dorstige rivier’ speelt in Irak. In rap tempo wordt de lezer in de leefwereld, of beter gezegd: de belevingswereld, binnengevoerd van mensen, die hij waarschijnlijk nooit zal tegenkomen. Dat is altijd één van de mooiste aspecten van lezen, vind ik, zeker als de context waarin ze leven dicht komt bij de sprookjes uit 1001 nachten, dat schitterende magnum opus van Arabische vertelkunst.

Al Galidi’s werk ruikt naar de wereld van Scheherazade, die de westerling dichter naar het midden oosten heeft gebracht. Maar het doet meer. De schrijver is indringend doordat hij geen woord teveel schrijft. Zijn metaforen kunnen hier en daar wel wat kleiner, maar dat zeg ik met de grootst mogelijke bescheidenheid, want ik ben erg geraakt door het werk van de schrijver. En op het geheel van het boek is dit volslagen onbelangrijk.

Dat hij zo matig verkoopt in het Nederlands taalgebied zegt mij niet zoveel. De uitgeverijen richten zich op bestsellers, grote namen. Relatieve nieuwelingen als Al Galidi komen er maar moeilijk tussen. Misschien zal het hem vergaan als Kader Abdollah, die intussen naar grote roem is gestegen, en met wie hij gemeen heeft dat hij enige jaren in Zwolle heeft gewoond; een stad die hem niet ‘gezien’ heeft in zijn kwaliteiten op een paar enkelingen na. Maar voorlopig is het nog te stil rond een schrijver die zoveel te bieden heeft.

Voor de romanliefhebbers is ‘Dorstige rivier’ een zeer onderhoudend boek van een hoog niveau. De vergelijking met Garcia Marquez zal sommigen te ver gaan, net als die met 1001 nacht, maar Al Galidi komt een eind in de richting, en deze ‘roman van Irak’ zal in vertaling nog veel van zich laten horen. Ondertussen kan je het boek gewoon lezen.

(Dorstige rivier / druk 2; Galidi, R. Al; ISBN/EAN: 9789085421726; Uitgever: Meulenhoff/Manteau)

Paperback € 19,95

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s