Aso’s en eso’s in Zwolle en Alphen aan den Rijn

5hxca6yy9cwcawipqm8ca6p0gkpcavfzk1pcao279z7cam34z32cap6683aca6s2043ca0iqgyhcao7p2ffcaxljy8vca8lrpx3ca1fvttccag6dg4fcabql66bcaj3cujwcaiiy5cbcav3sdikcaa7n6noSinds een aantal maanden pendel ik tussen Alphen aan den Rijn en Zwolle. Omdat ik een wandelaar ben en veel buiten kom, zie ik nog wel eens wat. Eso’s en aso’s bijvoorbeeld. Ik kom daar zo nog op terug. In Zwolle, een stad van zorg, onderwijs, ambtenaren en aan de periferie de kunstenaars, heerst de mode van alternatief en ‘anders’ zijn. Beetje hippieachtig straatbeeld.

Moeders met  ‘arty’ fietsen en leren petten  die een beetje lijken op Marianne Faithful in de 60’s, of op Chrissie Hynde van the Pretenders. En mannen met bakkebaarden die ver weg aan Richard Ashcroft doen denken. Zwolle haalt iets in. Na decennia lang de truttige hoofdstad van Overijssel te zijn geweest, barst de creativiteit er nu uit zijn voegen. Daarbij is het de groenste stad van Europa en de meest bourgoundische stad van Nederland. Het heeft het predikaat ‘hoofdstad van de smaak’ gekregen.

Alphen aan den Rijn is anders. Het was ooit een dorp. Het ligt op een steenworp afstand van alle grote steden in de Randstad, maar de kleinsteedse rust heerst. Als een despoot. Het moderne plein dat aan het water ingeklemd ligt tussen restaurants en theater heeft veel sfeer, en vooral op mooie dagen is het een waar genoegen om er een wandeling te maken. De Alphenaar heeft het hart op de tong, houdt van een babbeltje en weet het leven ingetogen te vieren. Als ergens het motto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’  heerst, dan is het hier wel.  

In beide steden heb je aso’s en eso’s. Eso’s zijn mensen die beweren spiritueel te zijn en die daar munt uit slaan. Dat kan gemakkelijk in Nederland, waar je binnen een paar jaar yoga- , tao- of kundalini-meester kunt worden. Uiteraard tegen een pittig tarief. In het oosten zelf duurt dat heel wat langer.

De boodschap van een eso is vaak wel te verteren, al valt op dat er weinig liefde is voor de wetenschap en dat er waarheden worden verkondigd, die wetenschappelijk niet bewezen zijn of kunnen worden. Maar goed, de boodschap zelf behoeft geen probleem te zijn. Wat een eso kenmerkt is dat hij financieel beter wordt van zijn spirituele boodschap, of er zijn ego mee opblaast, iets wat hij anderen juist af raadt. Zo hangen mensen de goeroe uit, en je moet ze flink betalen.

Aso’s zie je ook in toenemende mate. Aso’s laten zich niets gelegen liggen aan normen en waarden. Dat uit zich al in taal. Gisteren publiceerde de kranten het bericht dat studenten slecht Nederlands schrijven, en de taaltoets niet halen.  Als ze wordt uitgelegd dat iets niet goed is, zeggen ze ‘Het staat er toch’.

Nee. Het staat er niet, pipo.

Ik realiseer me dat Plato al mopperde op de jeugd van zijn tijd. Maar ik zie dat aso-gedrag toeneemt. Zowel in Alphen, het oude dorp, als in Zwolle, de bourgondische alto-stad. Alleen tijdens mijn wandelingen de laatste week, heb ik zoveel troep in het groen zien liggen dat je er een container mee kunt vullen. Aan de rand van Zegersloot, en in Zwolle aan de rand van het stadspark en in het Engels werk wemelde het van de lege flessen en blikjes, lege zakjes wiet en lege chipszakken.

Mensen stonden openlijk te urineren tegen de houten schuttingen van 18e en 19e eeuwse panden, een enkeling deed het zelfs in het gras.  Op de muren van vaak prachtige herenhuizen zie je de graffiti toenemen. En ik heb de afgelopen weken 3x mensen in de buurt (deze keer in Zwolle) moeten vragen of de muziek zachter mocht. Die stond op festivalniveau en terroriseerde de buurt.

Mensen reageren dan met een verbaasde blik. ‘Maar zo hard staat ie toch niet?’ Nee nee.  Niet als je doof bent geworden omdat het ding altijd te hard staat. Ach, ik word kennelijk een beetje oude zeurpiet. Ik ben nog van de tijd dat je geleerd werd rekening te houden met je omgeving. Maar ja, nu papa en mama er vaak niet zijn, voeden de kinderen zich zelf op. En als mama en papa er zijn, hebben ze een ‘vriendje’, drinken ze ‘een wijntje’ en roken ‘een jointje’.

In deze haag van verkleinwoorden ontstaan de kiemen voor graffiti, geluidsoverlast en andere vormen van aso-gedrag. En daar doet geen eso wat aan. Die richt zich op heel andere doelgroepen. In Alphen aan den Rijn. En in Zwolle.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s