Van Gogh’s licht in de duisternis

3qscaf51lywcaq8avwyca5pr0i0canis2gpcatysmv1car25l2vcax7rlc0cahsxprcca3i9t38ca0tf6pmca8kejbqcaz01s1kca9970xccar604i4cas44528ca9wsne7ca2v5c6dcaz4t8q6ca2pbsf01Drie kaarten nam ik mee na de tentoonstelling ‘Van Gogh en de kleuren van de nacht’ van Vincent Van Gogh in het hoofdstedelijke museum van zijn naam. Eén kaart van een ouder echtpaar dat hand in hand staat onder een sterrenhemel, klein met zijn tweeën rechtsonder in een overweldigend landschap. Eén van een oude Drentse hut. En één door Van Gogh gemaakte Japanse prent.

De kaarten vatten voor mij drie verschillende aspecten samen van zijn schildersloopbaan, en zullen een levenslange herinnering blijven aan de prachtige tentoonstelling, die momenteel loopt. Over Van Gogh is zoveel geschreven en vanuit zoveel verschillende perspectieven, dat ik het u niet aan zal doen, om teveel details over zijn leven te vertellen.

Die details krijgt u trouwens vanzelf wel als u bij de balie aan het begin van de tentoonstelling de audioapparatuur haalt die u langs het schitterende, en zeer bekende werk van de schilder voert. Citaten uit de brieven van Vincent aan broer Theo, en de nodige kunsthistorische toelichtingen op het werk, in begrijpelijke taal.

Het is een tentoonstelling die u niet mag missen. Zo vaak heb je de gelegenheid niet om al die avond- en nachtschilderijen van de schilder bij elkaar te zien. Van over heel de wereld zijn kunstwerken verzameld, en samengebracht in een overzichtelijke expositie. Je krijgt een mooi beeld van Van Gogh’s ontwikkeling, en zijn voorbeelden en geestverwanten.

De kleuren en vormen van Van Gogh, de manier waarop hij zijn onderwerpen behandeld en de expressie waarmee hij dit doet, zijn voldoende geprezen en erkend. Zijn liefde voor avondstemmingen en ‘starry starry nights’ zijn mogelijk niet bij iedereen even vermaard. Het is een genoegen om kennis te maken met deze aspecten van Van Goghs werk. Een genoegen dat u uzelf niet mag onthouden.

Op naar het Van Gogh Museum dus aan de Paulus Potterstraat. Voor 15 euro maakt u uw geest toch weer wat rijker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s