Stieg Larsson: boeken die jou verslinden.

larssonOp dit ogenblik is er een hype gaande. De hype heet Stieg Larsson. Larsson, een Zweedse schrijver die beroemd is geworden na zijn dood, heeft een trilogie geschreven die je laat genieten van de taal en laat huiveren door het verhaal. De literare thrillers lezen gemakkelijk weg, je leest ze in één ruk uit, je verdwijnt erin en na 560 pagina’s irriteert het je dat het verhaal niet verder gaat.

Hoe makkelijk ze ook weg lezen, ze zijn erg knap geschreven. Een aantal verhaallijnen lopen door elkaar, en ze roepen één voor één je nieuwsgierigheid op. Je wilt gewoon weten wat er gebeurt.

Zelf las ik onlangs ‘Mannen die vrouwen haten’ voor aan mijn vriendin. Dit is het eerste deel uit de Millennium-trilogie. We ontmoeten daar de Millennium-journalist Blomkvist, de paria Lisbeth Salander, en de grootindustriëlen Vanger en Wenneström. Blomkvist doet onderzoek naar de verdwijning van één van de familieleden, Harriët, en komt tot een beklemmende conclusie. Salander, ze lijkt Aspergen te hebben, helpt hem op een bizarre manier.

Meer moet ik er maar niet van vertellen. Dan licht ik teveel sluiers op. Ik besluit met de opmerking dat Stieg Larsson een ‘must’ is. Wie het eerste boek gelezen heeft, wil onmiddellijk het tweede in. En dan ligt er een nog dikkere derde. Het is moeilijk om daarna nog geboeid te worden door andere boeken. Terecht dat hij een hype is.

Advertenties

Een gedachte over “Stieg Larsson: boeken die jou verslinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s